著者
庄司 吏香 早瀬 須美子 北川 元二 山中 克己 藤木 理代
出版者
名古屋学芸大学管理栄養学部
雑誌
名古屋栄養科学雑誌 = Nagoya Journal of Nutritional Sciences (ISSN:21892121)
巻号頁・発行日
no.3, pp.53-67, 2017-12-22

【目的】便秘の評価は、一般に主観的に回答する質問票により行われており、客観的な評価法は確立されていない。欧米人について、便秘と呼気中メタン濃度(以下、メタン濃度)との関連が多く報告されている。日本人については、高齢者に関する報告は散見するが、若年女性を対象とした報告はほとんどない。そこで本研究では、女子大学生のメタン濃度と排便習慣、生活習慣、食習慣ならびに食物摂取状況について調査し、メタン濃度が便秘の客観的な指標となりうるかについて検討した。【方法】女子大学生281人を対象に、メタン濃度を、呼気ガス分析機を用いて測定した。排便習慣(11項目)、生活習慣(8項目)、食習慣(5項目)、ならびに食物摂取頻度調査を実施した。解析対象者は記録に不備のなかった235人である。【結果】メタン産生者のカットオフ値は2.73ppm と報告されているが、今回調査した女子大学生の呼気中メタン濃度の平均値は2.40±0.58ppm であった。排便習慣に関する各質問項目について、回答肢ごとに平均メタン濃度を比較したところ、1週間の排便頻度が1日以下、1日あたりの排便量1個以下、便の形状が硬い、ほぼ毎日硬便、おならがよく出る、排便時のいきみが重い、排便時の残便感が重い、腹部不快感・痛み、胃痛、お腹の張りが重い者では平均メタン濃度が有意に高かった。生活習慣については、普段の体調、水分摂取量、生理中であることが呼気中メタン濃度と関連があった。食習慣および栄養摂取状況については関連がなかった。1週間に3日未満の便秘者と3日以上の快便者間との呼気中メタン濃度に有意差は認めらなかったが、便秘の症状である排便時のいきみ、残便感、お腹の張りなどについては、呼気中メタン濃度と関連がみられた。呼気中メタン濃度は便秘の主観的症状を客観的に評価する指標として期待できると考えられた。【結論】対象者は若年者であり、メタン濃度は全般的にかなり低く、分布も狭かった。1 週間に3日未満の便秘者と3日以上の快便者間のメタン濃度に有意差は認めらなかったが、便秘症状である排便時のいきみ、残便感、お腹の張りなどについては、呼気メタン濃度と関連がみられた。呼気メタン濃度は便秘の主観的症状を客観的に評価する指標としては期待できると考えられた。
著者
庄司 吏香 山中 克己 早瀬 須美子 河合 光久 瀬戸山 裕美 高田 敏彦 久代 明 藤木 理代
出版者
日本食生活学会
雑誌
日本食生活学会誌 (ISSN:13469770)
巻号頁・発行日
vol.29, no.3, pp.141-145, 2018 (Released:2019-02-01)
参考文献数
25

This study aimed to clarify the influence of dietary habits and daily intake of fermented milk containing Lactobacillus casei strain Shirota, 1.5×1010 cfu/65 mL/day, on bowel habits in elderly nursing home residents. A total of 20 elderly nursing home residents (2 men, 18 women, age 88.1±6.7 years) participated in this study. We recorded the amount of food intake and bowel habits (defecation frequency and laxative administration) of residents during a designated non-intake period (6 months) and an intake period (6 months). During the intake period, defecation frequency increased from 36.5±13.7 to 41.0±14.4% (p<0.05). Frequency of laxative administration decreased slightly from 26.6±13.0 to 24.9±14.2% (there is no significant difference). Among participants who had improved defecation frequency, the amount of food intake (individual eating rate) was slightly larger than that in those that did not improve defecation frequency (94.0±5.1% vs. 89.1±13.6%). These findings suggest that daily intake of fermented milk containing Lactobacillus casei strain Shirota might provide benefits including improved bowel habits in elderly nursing home residents.
著者
庄司 吏香 三ツ口 千代菊 早瀬 須美子 熊谷 佳子 徳留 裕子 山中 克己 早川 弘子 淡路 比呂代 野中 千秋 河合 光久 藤木 理代
出版者
日本食生活学会
雑誌
日本食生活学会誌 (ISSN:13469770)
巻号頁・発行日
vol.27, no.4, pp.249-257, 2017 (Released:2017-04-27)
参考文献数
43
被引用文献数
1 1

This study aimed to clarify the influence of dietary habits and the daily intake of fermented milk product containing Bifidobacterium breve strain Yakult, 1.0 × 1010 cfu/100 mL/day on bowel habits in healthy young Japanese women. To clarify the interaction of a fermented milk product containing Bifidobacterium breve strain Yakult, 1.0 × 1010 cfu/100 mL/day, and food intake on bowel habits in healthy young Japanese women. A total of 150 female university students participated in this study. They recorded the amount of food intake using a food-frequency questionnaire (FFQ) during the pre-experiment period and bowel habits in a diary during the study. After the exclusion of 30 subjects who defecated every day, 120 subjects were randomly divided two groups.Pre experiment they recorded the amount of food intake using food-frequency questionnaire (FFQ) and bowel habits. After excluded 30 subjects who defecated every day, we divided two groups. We conducted an open cross-over ,study, which was composed of a non-intake period (4 weeks), a washout period (2 weeks), and an intake period (4 weeks). Sixty-two subjects, who completed the study and fully recorded in a diary, were included in the analysis. We conducted an open cross-over study. The study period was 10 weeks including a non-intake period, washout period, and an intake period. During the intake period the defecation frequency was increased from 72.2 ± 18.6 to 77.7 ± 18.8% (p < 0.01). The Bristol Stool Scale was increased from 3.2 ± 0.8 to 3.4 ± 0.9(p < 0.01). As assessed by a 5-point Likert scale, the average scores of straining and feeling of incomplete evacuation was decreased from 2.0 ± 0.8 to 1.7 ± 0.7 (p < 0.01). As assessed by a visual analog 10-point scale, the average scores of constipation awareness was decreased from 4.1 ± 2.0 to 3.3 ± 1.9 (p < 0.01). In contrast, tThe amount of calorie intake was remarkably smaller than that in recommended value (1532 ± 314 v.s.1950 kcal). Especially the consumption of potato, beans, vegetable, and fruits were smaller than recommended value. The defecation frequency during the intake period was positively correlated with each amount of calorie intake and carbohydrate intake(each p < 0.05)but not with the amount of dietary fiber intake. These findings suggest that a daily intake of fermented milk containing Bifidobacterium and an adequate food intake might provide benefits improving the bowel habit in healthy young Japanese women.