著者
綾部 園子 本間 千裕 長浜 ゆり 高橋 伸幸
出版者
一般社団法人 日本調理科学会
雑誌
日本調理科学会誌 = Journal of cookery science of Japan (ISSN:13411535)
巻号頁・発行日
vol.42, no.3, pp.188-193, 2009-06-20
参考文献数
17

同じ条件で栽培したF<sub>1</sub>種のフルーツトマト(甘しずく)と普通のトマト(麗容),および比較のため特殊栽培によるフルーツトマト(アメーラ)の品質と嗜好性について検討した。その結果,甘しずくの糖度は,麗容と同じ栽培方法であったが,アメーラとほぼ同じであった。甘しずくとアメーラは麗容に比べてフルクトースとグルコースの含量が多かった。フルクトース/グルコースは甘しずくはアメーラよりも高く,甘味の質が異なることが示唆された。酸度は甘しずくのゼリー部において有意に高かったが,果肉においては有意の差はなかった。皮付きの破断応力は甘しずくが最も高く,皮を除いた果肉の圧縮応力はアメーラが最も高かった。官能評価の結果,麗容に対し甘しずくとアメーラは有意に好まれた。
著者
本間 千裕
出版者
公益社団法人 有機合成化学協会
雑誌
有機合成化学協会誌 (ISSN:00379980)
巻号頁・発行日
vol.80, no.10, pp.952-953, 2022-10-01 (Released:2022-10-06)
参考文献数
4

The development of controlled polymerization such as RAFT polymerization has enabled the synthesis of macromolecules with well-defined structures. Recently, control over polymerization processes has been achieved through regulation of chain growth with various external stimuli. This review highlights the interconversion between living radical and cationic polymerization using external stimuli. Photochemical and electrochemical stimuli are effective to switch the polymerization mechanism and the monomer selectivity in situ.
著者
本間 千裕 加納 太一
出版者
公益社団法人 有機合成化学協会
雑誌
有機合成化学協会誌 (ISSN:00379980)
巻号頁・発行日
vol.80, no.2, pp.92-102, 2022-02-01 (Released:2022-02-09)
参考文献数
94

Chiral amine catalysts are widely utilized in various asymmetric reactions. Among them, binaphthyl-based secondary amine catalysts show unique reactivity and unusual stereoselectivity in comparison with frequently used ʟ-proline and its derivatives. In spite of their utility, however, asymmetric reactions employing binaphthyl-based amines are rare because of their synthetic inefficiency. In this context, we have developed chiral secondary amine catalysts based on a phenylcyclopropane scaffold as a novel chiral motif. Newly synthesized amine catalysts function as effective catalysts for several asymmetric reactions. In addition, the phenylcyclopropane-based amino sulfonamide was found to be an effective catalyst for the syn-selective Mannich reaction and conjugate addition with alkynyl Z-ketimines.
著者
綾部 園子 本間 千裕 長浜 ゆり 高橋 伸幸
出版者
一般社団法人 日本調理科学会
雑誌
日本調理科学会誌 (ISSN:13411535)
巻号頁・発行日
vol.42, no.3, pp.188-193, 2009 (Released:2015-02-13)
参考文献数
17
被引用文献数
1

同じ条件で栽培したF1種のフルーツトマト(甘しずく)と普通のトマト(麗容),および比較のため特殊栽培によるフルーツトマト(アメーラ)の品質と嗜好性について検討した。その結果,甘しずくの糖度は,麗容と同じ栽培方法であったが,アメーラとほぼ同じであった。甘しずくとアメーラは麗容に比べてフルクトースとグルコースの含量が多かった。フルクトース/グルコースは甘しずくはアメーラよりも高く,甘味の質が異なることが示唆された。酸度は甘しずくのゼリー部において有意に高かったが,果肉においては有意の差はなかった。皮付きの破断応力は甘しずくが最も高く,皮を除いた果肉の圧縮応力はアメーラが最も高かった。官能評価の結果,麗容に対し甘しずくとアメーラは有意に好まれた。