10 0 0 0 OA 乾杯の文化史

著者
神崎 宣武
出版者
Brewing Society of Japan
雑誌
日本醸造協会誌 (ISSN:09147314)
巻号頁・発行日
vol.104, no.10, pp.768-773, 2009 (Released:2016-02-12)

日本文化のルネッサンスとして日本文化を,日本らしさ伝統を大事にすることを目的として,学術,芸術,伝統産業,食文化,スポーツ等各界の有識者の賛同を得て「日本酒で乾杯推進会議」の事務局が日本酒造組合中央会におかれている。推進会議の会員3か条として,日本文化を愛すること,日本酒を愛すること,率先して日本酒で乾杯することと述べている。が,日本酒で乾杯することは古来からの伝統的なものでないことが「乾杯の文化史研究会」で明らかにされた。筆者(「日本酒で乾杯推進会議の中核をなす100人委員の一人」)のいう酒礼,盃ごと,を踏まえた「日本酒で乾杯」の作法が21世紀はじめに醸成された日本の飲酒文化として確立されることが期待される。
著者
神崎 宣武
出版者
日本食生活学会
雑誌
日本食生活学会誌 = Journal for the integrated study of dietary habits (ISSN:13469770)
巻号頁・発行日
vol.13, no.3, pp.142-146, 2002-12-25

Now the porcelain is the main daily tableware in Japan. But before the porcelain came into wide use, the lacquer ware was the main.<BR>The production of porcelain has started at Hizen Arita in the early part of 17<SUP>th</SUP> century. But in the Edo period, it did not become popular as daily tableware. In the Meiji period, the railway opened to traffic, and the porcelain spread to the whole country.<BR>On the table-tray (zen), the small bowl was the first to change from the lacquer ware to the porcelain, the plate for fish was the second, and the rice bowl was the third. As on the whole, the lacquer ware changed to the porcelain, but the ceramic and plastic rice bowl did not come into wide use.<BR>Why did the rice bowl change to the porcelain? It is generally agreed that the rice is the staple food of the Japanese people, and this is certainly the case today. However, this has not been true at all times or for all people. Throughout the Japanese history, we lived largely on katemesi (mixed rice and cereals) and zosui. Katemesi and zosui need the rice bowl of porcelain.