著者
吉田 英生 羽田 尚彦
出版者
Osaka Urban Living and Health Association
雑誌
生活衛生 (ISSN:05824176)
巻号頁・発行日
vol.51, no.4, pp.249-252, 2007 (Released:2007-08-07)
参考文献数
12

The anti-fatigue properties of odorless garlic extract (OGE) were investigated by monitoring the recovery rate from muscular fatigue in anesthetized rats. In the experiment, muscular fatigue was induced by applying rapid electric stimulations to the skeletal muscle. Fatigue recovery rates were measured after a 60- and a 90-minute interval in the treated group and the control group, respectively.The results indicated that OGE had a certain degree of anti-fatigue effect (p<0.1) in the treated group (1g/kg/day oral administration of OGE for 14days). No significant body weight change in either group was observed during the experiment period, suggesting that OGE is safe at the dosage given (1g/kg/day).
著者
雪野 繼代 田中 邦明 丸山 功 小西 史子 熊谷 多妙子 羽田 尚彦 林 雅弘
出版者
公益社団法人 日本栄養・食糧学会
雑誌
日本栄養・食糧学会誌 (ISSN:02873516)
巻号頁・発行日
vol.55, no.6, pp.331-337, 2002-12-10 (Released:2009-12-10)
参考文献数
29
被引用文献数
1 3

工業パイロットスケールで大量培養したドコサヘキサエン酸 (DHA) 富化 Chlorella vulgais CK22株の脂質特性を分析した。純度92.9%のDHAを培養液に添加・培養し, DHA富化 C. vulgaris CK22の細胞成分を調べたところ, DHA添加量と関係し, クロロフィル含量は減少傾向を示したが, 総脂肪酸およびDHA含量はいずれも増加した。しかもDHAの取り込み増加による脂質過酸化の進行はなかった。また, 細胞内に取り込まれたDHAは中性脂質 (NL) のみならず, 糖脂質 (GL) およびリン脂質 (PL) においても認められた。さらにDHA富化 C. vulgaris CK22株の6カ月間にわたる脂質安定性をみたところ, 保存中DHAの若干の減少はあったものの, 過酸化物価の上昇はなかった。