著者
葉 紅偉 矢田 貞美
出版者
公益社団法人日本水産学会
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.67, no.3, pp.460-468, 2001-05-15

切れ味を示す切断抵抗を理論的に検討し, 鮮魚用刃物の切断抵抗を計測するシステムを開発して切断抵抗を計測した。垂直方向の切断速度の増大に伴う切断抵抗は, 両刃が片刃より大きく, 水平方向に対する垂直方向の切断速度の比に反比例した。切断抵抗に対する寄与率は, 片刃では垂直より水平方向の切断速度が極めて高く, 両刃ではほぼ同程度であった。刺し身の作りでは, 片刃は魚肉繊維の圧砕が少なく, 両刃より好適である。本計測システムは人手による包丁捌きをシミュレートし, 切れ味を高精度に計測できた。
著者
葉 紅偉 矢田 貞美 陳 濾 Hongwei Ye Sadami Yada Hu Chen 東京水産大学海洋生産学科 東京水産大学海洋生産学科 東京水産大学海洋生産学科:(現)クレヴァ電機工業株式会社 Department of Marine Science and Technology Tokyo University of Fisheries Department of Marine Science and Technology Tokyo University of Fisheries Department of Marine Science and Technology Tokyo University of Fisheries:(Present address) CLEVER Electrical Equipment Industry Inc.
出版者
The Japanese Society of Fisheries Science
雑誌
日本水産学会誌 = Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.66, no.4, pp.674-681, 2000-07-15
参考文献数
13
被引用文献数
1

刃物の刃先角度は切れ味を決める重要な要素であり, 刃物の切れ味を把握するためには, 刃先角度を正確に計測する必要がある。本論文では, 光の反射原理を応用した刃先角度を計測するシステムを開発し, その計測精度について検討した。結果の概要は次のとおりである。1. 3種類7本の片刃の刃先角度を計測したところ, 刃物各部の刃先角度は不均一であった。手仕上げ作業が原因と考えられる。2.レーザ光のビーム拡がりによる計測精度への影響は小さく, 実測の誤差は0.1度であった。3.本計測システムの使用により, 刃物の加工工程での抜取り検査が可能となり, 出荷品の均一化に寄与できる。The cutting edge angle of a knife is an important factor, affecting the cutting performance. Therefore, it is necessary to measure the cutting edge angle of a fresh fish knife comparing to cutting performance. This paper described a new measuring system of cutting edge angle using a laser light, and the measuring precision. The results are summarized as follows. 1. The cutting edge angle of seven single-edge knives of three kinds, was not uniform, which might be the result of handwork. 2. The influence of laser light beam diffusion on measuring precision is very small. The measurement error was about 0.1°. 3. It is possible to use the method for sampling inspection in the production process, and it makes a major contribution to the uniformity of the products.