著者
井上 典子 角田 光淳 菅原 龍幸
出版者
日本食生活学会
雑誌
日本食生活学会誌 (ISSN:13469770)
巻号頁・発行日
vol.10, no.3, pp.59-63, 1999-12-31 (Released:2011-01-31)
参考文献数
12

Oysters have to be cleaned using sterilized seawater so that they may be eaten raw.We studied the effect of adding hypochlorous acid (HCIO) to sterilize the seawater on oysters. Oysters with shells and without shells were prepared. Half of them were kept in seawater containing 2 3μg/ml of Cl2, while the other half was kept in seawater without HCIO as the control. All changes were observed and the dehydrogenase activity on the oyster's gills for 5 days (with shells) and for 48 hours (without shells) was measured.In the seawater containing HClO, the gills of oysters with shells became loose after 3 days. Oysters without shells looked smaller due to the HClO after 24 hours. The dehydrogenase activity of the oysters in contact with the HClO, both with shells and without shells, decresased 70-90% compared to the control.Although the oysters were not killed by the 2 3μg/ml remaining Cl2, their gills were damaged. Since the gill's breathing helps oysters to be clean, the effect of clean up is thought to be reduced by the treatment.
著者
角田 光淳 井上 典子 青柳 康夫 菅原 龍幸
出版者
Japanese Society for Food Hygiene and Safety
雑誌
食品衛生学雑誌 (ISSN:00156426)
巻号頁・発行日
vol.34, no.2, pp.153-160_1, 1993-04-05 (Released:2009-12-11)
参考文献数
15
被引用文献数
4 4

ベニテングタケによる食中毒防止の観点から, 言い伝えられている保存法や調理加工法に準じてイボテン酸 (IBO) 及びムシモール (MUS) の消長を調べた. IBOは容易に脱炭酸されてMUSになり, それが幻覚を引き起こすことが知られている. 本研究の結果, 1) 乾燥するとIBOは減少するがMUSが増加し, MUSによる生理作用は強まるものと思われる. 2) 乾燥保存中のIBO及びMUSは安定で, また短期塩漬保存では両者の変動はわずかで, その生理活性を失うことはないと思われる. 3) 10分程度の加熱調理では, 両者の変動はわずかで, 無毒化を期待することはできない. 4) 湯がきや水さらしにより, 両者の含量は大きく減少したが, 実際には個体差, 喫食量及び他成分の影響等を考えるとこれらの処理は推奨される調理方法とはいえない.
著者
角田 光淳 井上 典子 青柳 康夫 菅原 龍幸
出版者
Japanese Society for Food Hygiene and Safety
雑誌
食品衛生学雑誌 (ISSN:00156426)
巻号頁・発行日
vol.34, no.1, pp.18-24_1, 1993-02-05 (Released:2009-12-11)
参考文献数
18
被引用文献数
6 7

生殖世代期のベニテングタケ中あイボテン酸 (IBO) 及びムシモール (MUS) の濃度 (平均x: ppm) は菌傘部 (IBO x: 519, MUS x: 30) が最も多く, 菌基部 (IBO x: 290, MUS x: 20), 菌柄部 (IBO x: 253, MUS x: 17) の順で, 全体では (IBO x: 343, MUS x:22) であった. 両物質の濃度は子実体の成熟に伴って, 菌傘部は増加後減少し, 菌栖部は漸次減少, 菌基部は増加傾向を示し, 全体ではほぼ一定であった. 孤立子実体中及び群生子実体中の両物質の濃度及び成熟に伴う濃度変化は同じ傾向を示し, 採取地による違いは認められなかった. また子実体の大きさによる濃度への影響も認められなかった. 濃度変動は生育環境による固体差と考えられた. 子実体の重量は成熟に伴い, 菌基部の約5~7倍に増加したが, IBO濃度はほぼ一定であった.
著者
角田 光淳 井上 典子 青柳 康夫 菅原 龍幸
出版者
Japanese Society for Food Hygiene and Safety
雑誌
食品衛生学雑誌 (ISSN:00156426)
巻号頁・発行日
vol.34, no.2, pp.153-160_1, 1993
被引用文献数
4 4

ベニテングタケによる食中毒防止の観点から, 言い伝えられている保存法や調理加工法に準じてイボテン酸 (IBO) 及びムシモール (MUS) の消長を調べた. IBOは容易に脱炭酸されてMUSになり, それが幻覚を引き起こすことが知られている. 本研究の結果, 1) 乾燥するとIBOは減少するがMUSが増加し, MUSによる生理作用は強まるものと思われる. 2) 乾燥保存中のIBO及びMUSは安定で, また短期塩漬保存では両者の変動はわずかで, その生理活性を失うことはないと思われる. 3) 10分程度の加熱調理では, 両者の変動はわずかで, 無毒化を期待することはできない. 4) 湯がきや水さらしにより, 両者の含量は大きく減少したが, 実際には個体差, 喫食量及び他成分の影響等を考えるとこれらの処理は推奨される調理方法とはいえない.
著者
鎌田 素之 角田 光淳
出版者
関東学院大学工学総合研究所
雑誌
関東学院大学工学総合研究所報 (ISSN:03872556)
巻号頁・発行日
no.44, pp.21-26, 2016-03

Radioactive cesium, released from the Fukushima I nuclear power plant that destroyed by Great East Japan Earthquake, has been detected from various agricultural products. Especially, wild mushrooms are known to assimilate radioactive cesium and other heavy metals. In this study, we focused on the concentration of radioactive cesium in wild mushrooms in Japan, calculated the ratio of 134Cs/137Cs and discussed on their origin whether they were released from the Fukushima I nuclear power plant or from other nuclear incidents.