著者
古山 公英 黒岩 茂 河合 正計 立川 哲彦
出版者
Showa University Dental Society
雑誌
昭和歯学会雑誌 (ISSN:0285922X)
巻号頁・発行日
vol.3, no.1, pp.85-91, 1983

メチル水銀を多量に含むマグロ肉の摂取に対しては同時に共存するセレンが毒性を減じているという報告がある.一方, マグロ肉を長期摂取すると染色体や病理所見に異常がみられるという報告もある.しかし, 比較的一般人よりマグロ肉を多食すると思われ, また, 毛髪中水銀濃度が高濃度であるマグロ漁船員には異常な所見がみられたという報告はない.そこで今回, 凍結乾燥したカジキマグロ肉45%含有する飼料を作製し, ネコに対して長期投与実験を行い生体への影響を追試した.3年間という長期投与期間のため, 急性伝染病の感染などがあり生存例が少なかったために明確な結論は得られなかったが, 1,175日屠殺例の臓器内蓄積量は対照群に比べ多く, 途中死亡例と比較しても数倍高い値であり, 長期飼育での蓄積の増加がみられた.小脳における総水銀に対するメチル水銀の割合はおのおの57.2, 93.2%と高く, 肝では逆にこの割合は低く, 肝での無機化が示きれた.染色体の異常および神経症状を主とする発症はみられなかった.しかし, 病理組職学的検索においてはメチル水銀中毒所見と思われる小脳の穎粒細胞の脱落, 消失とプルキニエ細胞の消失がみられた.このことはカジキマグロ肉の大量長期摂取は注意を要すると考えられるが, 今後さらに動物数を増加し, dose-response, dose-effectの関係を確かめる必要かあると考えられる.
著者
山田 泉 船戸 一佳 黒岩 茂隆
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
油化学 (ISSN:0513398X)
巻号頁・発行日
vol.37, no.12, pp.1158-1161, 1988

The rate curves for fatty soil removal under various mechanical conditions were drawn on the basis of spectrophotometric measurement data taken at different temperatures. The rate constant of soil removal (&kappa;<SUB>1</SUB>) and that of the redeposition of removed soil (&kappa;<SUB>-2</SUB>) were calculated from rate curves using the rate equation of fatty soil removal developed in the previous paper. The activation energy for removal (<I>E</I><SUB>a</SUB>) for each mechanical conditions was determined from Arrhenius plots of the rate constants. It was consequently found that with an increase in the mechanical force (rotation of stirrer), the activation energy, <I>E</I><SUB>a</SUB>, decreased and the detergency is enhanced. Further, the relationship between detergency, <I>F</I><SUB>m</SUB>, and mechanical force, <I>M</I>, above the temperature for liquid crystal formation in a ternary system, was determined as follows : <BR>Fm=Cexp (-<I>E</I><SUB>m</SUB><SUP>0</SUP>/a<I>M</I>) (1) <BR>where <I>C</I> and <I>a</I> are constants and <I>E</I><SUB>m</SUB><SUP>0</SUP> is the activation energy related to the contribution of mechanical force. This equation is actually an Arrhenius equation expressing change in detergency as a function of mechanical energy. At a temperature above that for liquid crystal formation, the mechanical force in removal may possibly bring about an increase in the heat energy of the system in a manner similar to that by which rise in temperature causes such an increase.