著者
菅野 道廣
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.17, no.5, pp.217-222, 2017 (Released:2019-08-05)
参考文献数
31

本誌17巻第2号(2017)に掲載されたビタミンとしてのコリンの生理活性についての日比野の論文1)は関連分野の理解に大いに資するものであが,コリンの代謝産物で,健康と関わりがあるトリメチルアミン-N-オキサイド(TMAO)に関しては割愛されている。 摂取したコリンの一部は腸内細菌によってトリメチルアミンに変換され体内に取り込まれ,肝臓においてTMAOに変換され,動脈硬化の危険因子となることが指摘されている。したがって,TMAOは安全性と関わる成分でもある。実際には,コリンはそのものとしてよりも大部分がホスファチジルコリン(PC)として摂取れているが,PCは動脈硬化予防的に働くことが指摘されていて,問題は複雑である。卵はコリンのよい供給源であり(Lタイプで147 mg),1 日1~2個程度の摂取では血清中のTMAOレベルの上昇は認められないようである。腸内細菌との関わりは,コリンの認知機能とも結びつく興味深い話題の1つでもある。
著者
八木 雅之 髙部 稚子 石崎 香 米井 嘉一
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.18, no.2, pp.67-73, 2018 (Released:2019-09-02)
参考文献数
55

糖化(glycation)はアミノ酸やタンパクと還元糖の非酵素的な化学反応で生体内のさまざまなタンパクに起こる。糖化したタンパクはカルボニル化合物を中心とする糖化反応中間体を経て,糖化最終生成物(advanced glycation end products: AGEs)に至る。糖化ストレス(glycative stress)は還元糖やアルデヒドによる生体へのストレスと,その後の反応を総合的にとらえた概念である。糖化ストレスの評価には糖化反応の過程で生じるさまざまな物質がマーカーとなる。糖化ストレスマーカーには,血糖,糖化タンパク,糖化反応中間体,AGEsがある。抗糖化作用の評価には,タンパクと還元糖を含むリン酸緩衝液中に試料を添加して反応させた後,生成したAGEsや糖化反応中間体の量を測定する。既に,多くの食品,化粧品素材に抗糖化作用が見つかっている。我々はこれらの素材を利用することで糖化ストレスによる老化や疾患を予防できる可能性がある。
著者
小倉 英史
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.13, no.11, pp.533-538, 2013 (Released:2016-02-01)
参考文献数
8

近年,柔軟仕上げ剤市場は拡大傾向にある。従来,柔らかさ等の風合いが重視されてきたが,次々と 「香り」 を訴求した柔軟仕上げ剤が市場へ導入されている。香りも,単に良い香りがするだけでなく,その香りが強く,長く持続することも求められるようになってきた。また,柔軟仕上げ剤の香りは,機能性向上,心理的作用へも寄与する。本稿では,柔軟仕上げ剤の 「香り」 にフォーカスし,良い香りを持続するための技術開発,および香りの効果・効能に関する研究について解説する。
著者
青山 敏明
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.3, no.8, pp.403-410,386, 2003-08-01 (Released:2013-06-01)
参考文献数
65

中鎖脂肪酸は, 通常油脂中の長鎖脂肪酸と消化吸収性が大きく異なり, 肝臓に直接運ばれ, 素早く酸化されてエネルギー源となる。この結果, 食後の熱産生が高く, 食後の血中トリグリセリド濃度が上昇しない。また, 中鎖脂肪酸は通常の条件で安全と確認されている。最近, 中鎖脂肪酸トリアシルグリセロール (MCT) および中・長鎖トリアシルグリセロール (MLCT) の体脂肪蓄積抑制効果がヒトの長期摂取試験で示された。このMLCTは, 中鎖脂肪酸が比較的少量であるが体脂肪蓄積抑制に有効であり, 汎用食用油として有用である。
著者
Hiroaki Fujimori Masayoshi Hisama Hiroharu Shibayama Masahiro Iwaki
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
Journal of Oleo Science (ISSN:13458957)
巻号頁・発行日
vol.58, no.8, pp.429-436, 2009 (Released:2009-07-08)
参考文献数
26
被引用文献数
8 11

Four types of phytoncide solutions (A-Type, AB-Type, D-Type and G-Type) was evaluated for reduction of cell damage induced by oxidative stress, ultraviolet A (UVA), ultraviolet B (UVB), hydroxyperoxide (H2O2) and t-butyl-hydroperoxide (t-BHP); stimulation of collagen synthesis against UVA irradiation; and inhibition of matrix metalloproteinase-1 (MMP-1) activity induced by UVA in human normal dermal fibroblasts and human reconstituted skin model. The A-Type, AB-Type, D-Type and G-Type of phytoncide solutions pretreatment resulted in significant protection against cell damage induced by UVB, UVA, H2O2 and t-BHP. The amount of type I collagen following UVA irradiation was increased by treatment with phytoncide solutions in a concentration-dependent manner. On the other hand, phytoncide solutions also suppressed the excess MMP-1 irradiated UVA in a concentration-dependent manner. These effects of G-type solution were superior to those of other types solutions.
著者
Kana Kikegawa Kyuuichirou Takamatsu Masaru Kawakami Hidemitsu Furukawa Hiroyuki Mayama Yoshimune Nonomura
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
Journal of Oleo Science (ISSN:13458957)
巻号頁・発行日
vol.66, no.4, pp.383-389, 2017 (Released:2017-04-03)
参考文献数
32

Hierarchical structures, also known as fractal structures, exhibit advantageous material properties, such as water- and oil-repellency as well as other useful optical characteristics, owing to its self-similarity. Various methods have been developed for producing hierarchical geometrical structures. Recently, fractal structures have been manufactured using a 3D printing technique that involves computer-aided design data. In this study, we confirmed the accuracy of geometrical structures when Koch curve-like fractal structures with zero to three generations were printed using a 3D printer. The fractal dimension was analyzed using a box-counting method. This analysis indicated that the fractal dimension of the third generation hierarchical structure was approximately the same as that of the ideal Koch curve. These findings demonstrate that the design and production of fractal structures can be controlled using a 3D printer. Although the interior angle deviated from the ideal value, the side length could be precisely controlled.
著者
山口 進
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.12, no.7, pp.283-288, 2012 (Released:2015-02-01)
参考文献数
20

最近のいくつかの研究はアラキドン酸(AA)が食品の美味しさを向上させる効果があることを示唆している。少量のAA含有油脂を植物油脂に添加し,コロッケや炒飯,野菜スープの調理油として使用したところ,それらの食品は通常の植物油脂で調理した時と比べ,うま味やコク味や後味が向上した。 また,鶏肉の味はその鶏にAA を給餌することよって改良できる。鶏肉中のAA含量はその鶏に給餌する餌中のAA含量に比例して増加し,餌によってAA含量が異なるように調製した鶏肉を官能評価したところAA含量の高い鶏肉は低いものより,うま味やコク味が高まった。このようなAAによる食品の美味しさ向上効果のメカニズムを考察するため,本総説ではAAが味覚感知に影響を及ぼすことを示す研究例をいくつか紹介した。その1つとして,マウスを用いた実験によりAA酸化生成物がうま味成分であるグルタミン酸ナトリウムや甘味成分であるショ糖に対する味覚感受性を増強したことが示されている。これらの研究成果は油脂や脂肪酸が食品の味を感じる上で果たす役割の理解や,より美味しい食品の開発への応用に有用であると考える。
著者
Khurram Rehman Mohd Cairul Iqbal Mohd Amin Ng Pei Yuen Mohd Hanif Zulfakar
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
Journal of Oleo Science (ISSN:13458957)
巻号頁・発行日
pp.ess15256, (Released:2016-02-15)
被引用文献数
6

Fish oil is composed of various fatty acids among which omega-3 fatty acids are considered as most beneficial. The effects of fish oil on the activity of a topical anticancer drug, imiquimod, and the immunomodulatory activity of omega-3 fatty acids was investigated in human basal and squamous cell carcinoma cell lines. Imiquimod-fish oil mixture exhibited higher carcinoma cell growth inhibition and immunomodulatory activity than imiquimod alone, especially against squamous cell carcinoma cells. Omega-3 fatty acids exhibited growth inhibition of both basal cell and squamous cell carcinoma cell lines and modulated the immune response. Omega-3 fatty acids of fish oil serve as inducers of interleukin-10, an anti-inflammatory cytokine, and as suppressors of interleukin-6 and tumor necrosis factor-alpha, which not only depress tumor growth but also adequately control the inflammatory side effects of imiquimod. Thus, imiquimod administration with fish oil could be beneficial for inhibition of non-melanoma skin carcinoma cells but further in vivo studies are needed to understand their role in skin cancer.
著者
Taiki Miyazawa Kiyotaka Nakagawa Fumiko Kimura Yuya Nakashima Isao Maruyama Ohki Higuchi Teruo Miyazawa
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
Journal of Oleo Science (ISSN:13458957)
巻号頁・発行日
vol.62, no.10, pp.773-779, 2013 (Released:2013-10-02)
参考文献数
22
被引用文献数
3 7

Chlorella contains a high amount of carotenoids, especially lutein, and has received attention as a possible dietary source for improving carotenoid levels in human blood. In the present study, we performed a 2-month single arm human study, and investigated the efficacy of Chlorella supplementation (9 g Chlorella/day; equivalent to 32 mg lutein/day) on lutein and other carotenoid concentrations in plasma as well as erythrocytes of 12 healthy subjects. Following Chlorella supplementation, lutein was the predominant carotenoid in erythrocytes, showing a 4-fold increase (from 14 to 54 pmol/mL packed cells). After the one month without Chlorella ingestion, erythrocyte lutein then decreased to a basal level (17 pmol/mL packed cells). Erythrocyte carotenoid (lutein, zeaxanthin, α-carotene, and β-carotene) levels were proportional to plasma carotenoid levels. The results suggest the transfer of Chlorella carotenoids, especially lutein, from plasma lipoprotein particles to the erythrocyte membrane. Chlorella intake would be effective for improving and maintaining lutein concentrations in human erythrocytes.

3 0 0 0 OA 吸着の化学

著者
安部 郁夫
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.2, no.5, pp.275-281, 2002-05-01 (Released:2013-04-25)
参考文献数
15

3 0 0 0 OA 泡の化学

著者
小山内 州一
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.1, no.8, pp.863-870, 2001-08-01 (Released:2013-04-25)
参考文献数
25
被引用文献数
2 3
著者
Valtcho D. Zheljazkov Charles L. Cantrell Tess Astatkie Ekaterina Jeliazkova
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
Journal of Oleo Science (ISSN:13458957)
巻号頁・発行日
vol.62, no.4, pp.195-199, 2013 (Released:2013-03-28)
参考文献数
23
被引用文献数
7 25

Lavender (Lavandula angustifolia Mill.) is one of the most widely grown essential oil crops in the world. Commercial extraction of lavender oil is done using steam distillation. The objective of this study was to evaluate the effect of the length of the distillation time (DT) on lavender essential oil yield and composition when extracted from dried flowers. Therefore, the following distillation times (DT) were tested in this experiment: 1.5 min, 3 min, 3.75 min, 7.5 min, 15 min, 30 min, 60 min, 90 min, 120 min, 150 min, 180 min, and 240 min. The essential oil yield (range 0.5-6.8%) reached a maximum at 60 min DT. The concentrations of cineole (range 6.4-35%) and fenchol (range 1.7-2.9%) were highest at the 1.5 min DT and decreased with increasing length of the DT. The concentration of camphor (range 6.6-9.2%) reached a maximum at 7.5-15 min DT, while the concentration of linalool acetate (range 15-38%) reached a maximum at 30 min DT. Results suggest that lavender essential oil yield may not increase after 60 min DT. The change in essential oil yield, and the concentrations of cineole, fenchol and linalool acetate as DT changes were modeled very well by the asymptotic nonlinear regression model. DT may be used to modify the chemical profile of lavender oil and to obtain oils with differential chemical profiles from the same lavender flowers. DT must be taken into consideration when citing or comparing reports on lavender essential oil yield and composition.
著者
奥山 治美 山田 和代 宮澤 大介 安井 裕子 市川 祐子
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.8, no.10, pp.421-427, 2008 (Released:2013-06-01)
参考文献数
24

“動物性脂肪とコレステロールの摂取を減らして高リノール酸植物油を増やすと, 血清コレステロール値が下がって心疾患が予防できる” というコレステロール仮説は誤っていた。この説に基づく指導を長期に続けても血清コレステロール値は下がらず, むしろ心疾患死亡率が上がり, 寿命が短くなることがわかった。一方, 大部分の人 (40~50歳以上の一般集団) にとっては, 血清コレステロール値が高い群ほど癌死亡率が低く長生きであった。すなわち, “飽和脂肪酸に富む動物性脂肪が血清コレステロール値を上げ, 心疾患の危険因子となっている”, と考える根拠は崩壊した。心疾患の危険因子はコレステロールではなく, 摂取脂肪酸のn-6/n-3バランスであった。最近トランス脂肪酸 (水素添加植物油) の安全性の問題が再びクローズアップされ, 代替油脂としてパーム油がわが国の供給植物油の20%を占めるまでに至っている。しかしパーム油は動物実験で発癌促進, 寿命短縮などの有害作用を示す。他にも動物に類似の有害作用を示す食用油が数種ある。このような安全性の確立していない植物油に対し, 動物性飽和脂肪 (バター, ラードなど) の安全性が強調できる。メタボリック症候群の危険因子はタンパク質, 糖質を含めた栄養素の過剰摂取による過栄養 (over-nutrition) であり, 動物性脂肪は肥満にならない範囲で安全に摂取できる。
著者
市橋 正光 吉本 聖 安藤 秀哉
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.18, no.3, pp.121-129, 2018 (Released:2019-09-02)
参考文献数
36

健康で社会貢献しながら楽しく長生きしたいとだれもが望む。しかし,現状では,成長期が過ぎると,身体を構成する細胞・組織の機能が低下し始め老化を実感する。老化を少しでも遅くするためにはどのような努力をすべきか,近年多くの科学的知見が提示されている。見た目の老化は内臓を含め全身の老化を反映している。皮膚に視点を置き筆者らの私見を述べる。簡単に皮膚の構造と機能については,表皮のバリア機能,自然免疫,および紫外線による皮膚の損傷とその防御について簡単に紹介する。皮膚のアンチエイジングにおける食の重要性についてはまだ科学的に納得できる報告は少ないが,過去20 年くらいの主だった論文を紹介したい。また,一般にまだ十分に理解されていない紫外線A の皮膚老化への影響に関する新しい筆者らの知見も紹介する。
著者
日比野 英彦
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.9, no.10, pp.443-453, 2009 (Released:2013-06-01)
参考文献数
44

真性肉食動物の猫は栄養素必要性としてアラキドン酸, レチノール, タウリンが知られている。アラキドン酸の必須性は△6-不飽和化酵素の欠損による。そのため, リノール酸を摂取してもアラキドン酸に代謝できない。レチノール (ビタミンA) の必須性は腸内ジオキシゲナーゼを欠失しているためβ-カロチンをレチノールに分解できない。タウリンを合成する酵素を持っていないため, 動物性タンパク質にのみ存在するタウリンを摂取する必要がある。△6-不飽和化酵素の欠損はn-3系脂肪酸のリノレン酸を摂取してもEPAやDHAに代謝できないことも意味している。真性肉食動物の猫はアラキドン酸およびEPAやDHAを得るため植物のリノール酸やリノレン酸を摂取しても代謝できないのでそれらを含有している哺乳類の肉を摂取する必要がある。魚はEPAやDHAの他, アラキドン酸, レチノール, タウリンを含有している。闇の中でものが見える猫の網膜の視細胞, すなわち, 光受容器細胞の構築と維持のためにもDHA, レチノール, タウリンが必要である。以上の理由から筆者は, 「肉を摂取できない時は, 猫は魚を食べる」という仮説を提案する。
著者
丸山 武紀
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
オレオサイエンス (ISSN:13458949)
巻号頁・発行日
vol.13, no.6, pp.259-266, 2013 (Released:2016-02-01)
参考文献数
19
被引用文献数
2

トランス脂肪酸を摂取すると心疾患のリスクが高くなることが明らかになってきた。そのため,米国などではトランス脂肪酸を表示している。デンマークやスイス,オーストリアでは使用を規制している。 我が国では,食品安全委員会が日本人の摂取量はWHOが勧告した量を下回るので,通常の食生活では健康への影響は小さいと発表した。これにより国民のトランス脂肪酸に対する関心は薄らいだ。しかし,すべてが解決したわけではないので,本報告はトランス脂肪酸の現状を解説した。
著者
海谷 篤
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
油化学 (ISSN:0513398X)
巻号頁・発行日
vol.39, no.8, pp.525-529, 1990

For many years natural squalene has been a familiar health food supplement, while natural squalane has been the most important oily ingredient for all cosmetic products.<BR>In this paper the possibility of new application of squalene and squalane are discussed, furthermore the latest trends and the future perspective about shark liver oil which is the raw material for these compounds are described.
著者
Yoshiaki Yamamoto Yuki Kawamura Yuki Yamazaki Tatsuro Kijima Toshiya Morikawa Yoshimune Nonomura
出版者
公益社団法人 日本油化学会
雑誌
Journal of Oleo Science (ISSN:13458957)
巻号頁・発行日
vol.64, no.3, pp.283-288, 2015 (Released:2015-03-01)
参考文献数
30
被引用文献数
2 11

Palmitoleic acid is a promising bactericidal agent for cleansing products with alternative bactericidal abilities. In this study, we focus on the physical and biological activity of palmitoleic acid calcium salt (C16:1 fatty acid Ca salt) because it forms via an ion-exchange reaction between palmitoleic acid and Ca ions in tap water, and remains on the skin surface during the cleansing process. Here, we prepared C16:1 fatty acid Ca salt to investigate its crystal structure and physical and bactericidal properties. The Ca salt was a plate-shaped lamellar crystalline powder with a particle diameter of several micrometers to several tens of micrometers; it exhibited significant lubricity and alternative bactericidal activity against Staphylococcus aureus (S. aureus) and Propionibacterium acnes (P. acnes). We also examined other fatty acid Ca salts prepared from lauric acid (C12:0 fatty acid), palmitic acid (C16:0 fatty acid), and oleic acid (C18:1 fatty acid). The bactericidal activities and lubricity of the fatty acid Ca salts changed with the alkyl chain length and the degree of unsaturation. The C16:1 fatty acid Ca salt exhibited the strongest selective bactericidal ability among the four investigated fatty acid Ca salts. These findings suggest that C16:1 fatty acid and its Ca salt have potential applications in cleansing and cosmetic products.