著者
西山 一朗
出版者
駒沢女子(短期)大学 学長 安藤嘉則
巻号頁・発行日
no.3, pp.19-26, 2021-03-10

Many web sites written in Japanese provide very suspicious information that the fruits ofkiwifruit are rich in psoralen, a phototoxic furocoumarin. In order to deny the suspiciousinformation, the furocoumarin content in the fruit of ‘Hayward’ and ‘ZESY002’ kiwifruit wasdetermined using reversed-phase high performance liquid chromatography(HPLC).Furocoumarins(psoralen, 5-methoxypsoralen, 8-methoxypsoralen and angelicin)have not beendetected in the fruits of both cultivars. The content of each furocoumarin in the fruits wasestimated as less than 2.36 μg per 100 g flesh weight from the detection limit in the HPLCsystem. The results in the present study have obviously shown it is the false information thatthe fruits of kiwifruit are rich in psoralen.
著者
松森 慎悟 阿久澤 さゆり
出版者
駒沢女子(短期)大学 学長 光田 督良
巻号頁・発行日
no.1, pp.23-29, 2018-12-25

Bagels are usually boiled after secondary fermentation; however, in the present study, bagelswere prepared via steam heating and their quality characteristics were examined and compared.To constitute the study sample, bagels boiled for 1 min comprised the control, and steam heatingwas performed for 1 and 3 min. For the measurement items, shape measurement, measurementof color difference, moisture content, rupture measurement, and sensory evaluation wereperformed for the bagels.Upon shape measurement, significantly lower values for volume andouter diameter were obtained upon steam heating, compared to the control, and the height wasgreater in the case of bagels subjected to steam heating for 1 min. There were no significantdifferences in the color tone of the crust and the moisture content. Upon rupture measurement,bagels subjected to steam heating for 3 min displayed the highest value for hardness of thecrust and crumbs. Upon analytical sensory evaluation, bagels subjected to steam heating for 3min were evaluated as the hardest, and no significant difference was observed in all items uponpreference-type sensory evaluation. From the above results, it was suggested that despite steamheating instead of boiling, bagels of comparable quality could be prepared.
著者
杵淵 恵美子 吉田 安子
出版者
駒沢女子(短期)大学 学長 光田 督良
雑誌
駒沢女子大学研究紀要. 人間健康学部・看護学部編 = The faculty journal of Komazawa Women's University (ISSN:24347574)
巻号頁・発行日
no.1, pp.61-68, 2018

1961年から2016年までの55年間で、家族計画に関する女性の行動として避妊法の利用にどのような変化があったのか明らかにするため、既存資料から検討を行った。先行研究および統計資料から、避妊の実行状況、避妊の実施方法、不妊手術件数・実施率、人工妊娠中絶件数・実施率の経年変化についてデータを収集した。その結果、最も利用されていた避妊方法は55年間変化なくコンドームであった。避妊効果の高い低用量経口避妊薬や子宮内避妊器具・子宮内避妊システムは利用率が低いままであった。不妊手術件数(女性)は約1/9に減少し、人工妊娠中絶件数も約1/6に減少していた。しかし、20歳未満の人工妊娠中絶件数は一時期増加し、実施率も1961年の水準には戻っていなかった。日本女性の避妊法利用に顕著な変化は確認できず、若年世代への教育支援やライフステージおよび女性個々の状況に合った避妊効果の高い方法を選択できるような働きかけが必要と考えられた。