著者
寺中 久男
出版者
愛知教育大学
雑誌
愛知教育大学研究報告. 自然科学 (ISSN:03653722)
巻号頁・発行日
vol.57, pp.43-47, 2008-03-01

銅酸化物高温超伝導体を記述するモデルとして導入された2次元t−J モデルは,平均場近似や数値解析等の枠組みでは,うまく超伝導の対形成や対の対称性が説明されたように見える.しかし,厳密な2次元系として捉えると,有限温度においてはd_<x^2-y^2>波対称の超伝導秩序は実現不可能であることがボゴリューボフの不等式により厳密に示される.
著者
戸谷 義明 伊藤 弘晃 後藤 大希
出版者
愛知教育大学
雑誌
愛知教育大学研究報告. 自然科学 (ISSN:03653722)
巻号頁・発行日
vol.56, pp.33-43, 2007-03-01

Sweet candies are remarkably familiar and attractive not only for the primary school children, but also for adults. For visiting instruction of the chemical experiment in a cooking room, procedures of candies making were investigated. Three sweet candies, "Gummy Candies", "Lemonade Candies", and "Sweet Alginate Beads" were chosen and their preparation methods for visiting instruction were developed chemically. A practice by using the developed methods was performed in a cooking room at Mizuho Young People's Center(Seinen-no-i-e) in Nagoya city on August8, 2006. The experimental method in candies making was proved to be educationally useful and effective to master the basic theory and handling in chemical experiments by analyzing the questionnaire data.