著者
戸谷 義明
出版者
愛知教育大学
雑誌
愛知教育大学研究報告. 自然科学編 (ISSN:18845169)
巻号頁・発行日
pp.37-45, 2018-03-01

For delivery lectures of the chemical experiment related to foods, the procedure of making confectioneries were investigated. Since 2006, “Making Sweet Alginate Beads (Artificial Salmon Roe)” was chosen as a theme and the preparation methods were developed chemically. After the first report of the method and practice in 2006, three practices in 2010, 2012, and 2013 by using further developed methods were performed. The procedures and the result of the practices were detailed in this report.
著者
戸谷 義明
出版者
愛知教育大学
雑誌
愛知教育大学研究報告. 自然科学編 (ISSN:18845169)
巻号頁・発行日
vol.63, pp.41-51, 2014-03-01

Confections are remarkably familiar and attractive not only for the preschool or primary school children, but also for adults. Karumeyaki (foam candy made from heated sugar syrup) is known as one of confections adopted from Portugal during the Azuchi-Momoyama period and since Japanized. In order to be realized the importance and usefulness of the subject “science” by the people, a reliable experimental method for “Making Karumeyaki” with high success probability was developed. A practice by using the method was performed in a cooking room at Nagoya-Nishi Life Learning Center. The procedures and the result of the practice were detailed in this report.
著者
戸谷 義明
出版者
愛知教育大学
雑誌
愛知教育大学研究報告. 自然科学編 (ISSN:18845169)
巻号頁・発行日
vol.66, pp.35-44, 2017-03-01

In order to be realized the importance and usefulness of the subject “science” by the people, chemical experimental methods for delivery lectures related to foods were investigated, developed and practiced. The previously published experiments “Making Karumeyaki”, “ Making Starch Syrup” were followed by the experiment “ Making Bottled Citrus Fruits”. A practice by using the method was performed in a laboratory at Nagoya City Science Museum on Sat., July 9, 2016. The procedures and the result of the practice were detailed in this report.
著者
戸谷 義明
出版者
社団法人日本化学会
雑誌
化学と教育 (ISSN:03862151)
巻号頁・発行日
vol.50, no.7, pp.532-533, 2002-07-20
被引用文献数
1
著者
戸谷 義明 伊藤 弘晃 後藤 大希
出版者
愛知教育大学
雑誌
愛知教育大学研究報告. 自然科学 (ISSN:03653722)
巻号頁・発行日
vol.56, pp.33-43, 2007-03-01

Sweet candies are remarkably familiar and attractive not only for the primary school children, but also for adults. For visiting instruction of the chemical experiment in a cooking room, procedures of candies making were investigated. Three sweet candies, "Gummy Candies", "Lemonade Candies", and "Sweet Alginate Beads" were chosen and their preparation methods for visiting instruction were developed chemically. A practice by using the developed methods was performed in a cooking room at Mizuho Young People's Center(Seinen-no-i-e) in Nagoya city on August8, 2006. The experimental method in candies making was proved to be educationally useful and effective to master the basic theory and handling in chemical experiments by analyzing the questionnaire data.
著者
星 博幸 岩山 勉 沢 武文 菅沼 教生 戸谷 義明
出版者
愛知教育大学教育実践総合センター
雑誌
愛知教育大学教育実践総合センタ-紀要 (ISSN:13442597)
巻号頁・発行日
no.12, pp.191-198, 2009-02

愛知教育大学は2008年7月31日と8月1日の2日間にわたって「高校生サイエンス・サマー・キャンプ」を開催した。愛知県及び隣県の高校生25名が参加し,生物学,地学(地球科学),天文学,物理学,化学の大学レベルの実験や観測に取り組んだ。受講生アンケート調査の結果を取りまとめ,過去2回(06, 07年)のアンケート結果と比較したところ,受講生の得意科目/不得意科目や開催通知手段に関して興味深いデータが得られた。今回のキャンプの成功は,本学院生・学部生アシスタントの貢献によるところが大きい。こうした取り組みは,地域社会及び本学の両方にとって非常に高い教育的価値があると考えられる。
著者
戸谷 義明 伊藤 弘晃 後藤 大希
出版者
日本理科教育学会
雑誌
日本理科教育学会東海支部大会研究発表要旨集
巻号頁・発行日
no.53, 2006-11-19

名古屋市瑞穂青年の家より出前化学実験を依頼された.実験場所が料理室であることから, お菓子を作成する化学実験を実践できる絶好の機会であると考え, 実験テーマを検討し, 実験法を開発した.実践を行った結果, お菓子作成実験は, 子どもたちに化学実験の基本を教えることができるだけでなく, 子どもたちの理科への興味・関心を喚起できることが分かった.