著者
伊藤 彰茂
出版者
愛知みずほ大学
雑誌
瀬木学園紀要 (ISSN:18817181)
巻号頁・発行日
no.3, 2009-03-31

貧困問題は、最近ではワーキングプアーという呼び方の登場によって、ホームレスだけでなく様々な貧困問題(シングルマザーやネットカフェ難民等)を包括するようになってきた。本稿では、これまで行われてきたホームレスの自立支援施の評価を通じて、その効果と課題について明らかにすることを目的とする。さらに、施策の中心的な事業である自立支援事業評価から浮かび上がる課題の解決策について検討する。その中で自立のための支援は、生涯学習社会におけるキャリア形成のための支援として機能することが重要であることを示唆したい。
著者
安藤 はる子 アンドウ ハルコ
雑誌
瀬木学園紀要
巻号頁・発行日
no.3, 2009-03-31
著者
今井 隆夫 イマイ タカオ
雑誌
瀬木学園紀要
巻号頁・発行日
no.3, pp.20, 2009-03-31

It is frequently considered that grammar and communication are two opposite extremes, and they are less likely to be compatible with each other. Native speakers of any language, however, can understand or produce their mother tongue because they know the grammar of the language subconsciously. This fact leads us to realize that learning grammar is indispensable in acquiring communicative competence. The problem is that the grammar rules which have been employed in Japanese English education, especially in senior high school, are not necessarily effective in the EFL context. Thus "traditional school grammar" should be modified as soon as possible. Langacker's cognitive grammar, the author believes, will surely fill the need to develop a new learning grammar. In this paper, as for the grammar of nouns and verbs, Langacker's theory will be introduced. The author will then go on to discuss some examples of applying Langacker's theory in the classroom
著者
伊藤 友美 土田 廣信 小原 章裕 水野 雅史 木村 忠彦
出版者
愛知みずほ大学
雑誌
瀬木学園紀要 (ISSN:18817181)
巻号頁・発行日
no.3, 2009-03-31

`Shibukiri Mizu' (SM) is the supernatant containing astringency components obtained from azuki beans that have boiled in water for 6 min and then allowed to stand. Even though this supernatant is expected to contain many bioactive components, such as polyphenol glycosides, oligosaccharide and saponins, SM is currently disposed as food processing waste. In this atudy, we examined the antioxidative effects of SM. SM showed high antioxidative activity. These results indicate that food processing waste SM may be effectively re-utilized as antioxidative material.