著者
天野 秀臣 野田 宏行 堀口 吉重
出版者
公益社団法人 日本水産学会
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.46, no.10, pp.1279-1282, 1980-10-25 (Released:2008-02-29)
参考文献数
8
被引用文献数
1 1

“Hoshinori”, or dried sheet made of the laver Porphyra spp., turns into appetizing green when roasted. The green color usually remains for many days when moistened with seasoned vinegar for “sushi” but, depending upon lots of “yakinori”, changes into unfavorable reddishbrown withim a few hours. In order to elucidate the mechanism of this phenomenon called “iromodori” (a kind of discoloration), some examinations were made. A clear difference was noticed by opal glass spectrophotometry between “iromodori discolored yakinori” and normal “yakinori”: The former exhibited absorption maxima at around 490 and 550 nm, both of which were completely absent in the latter. The responsible pigment was extracted with 8M urea from “iromodori discolored yakinori”, and purified by ammonium sulfate fractionation and Sephadex G-200 gel filtration. The pigment thus obtained exhibited an absorption spetrum having maxima at 495 and 456 nm. It was found by SDS-polyacrylamide gel electrophoresis that the subunit molecular weight of the pigment is about 20, 000. For comparison, some experiments were performed on photosynthetic biliproteins from the laver, and phycoerythrin was found to give comparable results when denatrued. It was concluded therefore that in some lots of “yakinori”, phycoerythrin may have been denatured by unknown reason(s) to much larger extent than in normal lots, resulting in “iromodori discoloration” of the former lots of “yakinori”.
著者
天野 秀臣 柿沼 誠
出版者
三重大学
雑誌
基盤研究(C)
巻号頁・発行日
1999

本研究は海藻の血液循環障害防止効果と食品への応用を目的とし、各種食用海藻の血液凝固抑制効果、赤血球変形能向上効果、血小板凝集抑制効果を、試験管内や動物試験により調査し、有効海藻を用いて海藻食品を試作したものである。海藻の血液凝固抑制効果の調査及び赤血球変形能の増大に及ぼす海藻成分を調べたところ、凝固時間はヒジキが93%,ワカメ95%,ヒドエグサ97%,コンブ98%に下がった。各種成分について有効性を調べたところ,ミネラルがヒジキで18%,ワカメとヒトエグサで14%,コンブで11%もの赤血球変形能向上効果が見られた。その効果はCaとMgの比率によると考えられた。その他、リン脂質、κ-カラゲナン、ポルフィラン、ヒトエグサのD-システノール酸も有効であった。ヒトエグサのミネラルは赤血球変形能向上効果のみならず、変形能の低下を防止する効果も強かった。次いで動物試験によりヒトエグサ藻体及びそのミネラルについて、全血流動性が向上するかを調査した。その結果、ヒトエグサミネラルは、赤血球変形能悪化、APTT短縮、血小板凝集能亢進を効果的に抑制できることがわかった。その作用因子は、ヒトエグサミネラル中に含まれる、クロム、セレン、マグネシウムである可能性が示された。ヒトエグサを用いて,ミネラルの他に血小板凝集抑制効果のあるD-システノール酸を含む新規佃煮を開発することができた。以上の結果,ヒトエグサを食事に積極的に取り入れることにより,赤血球変形能の悪化や血栓の形成を防ぎ、血液流動性をスムーズに保ち、健康な生活を送ることができる可能性が示された。