著者
坂井 恵子 奥山 治美 島崎 弘幸 片桐 雅博 鳥居 新平 松下 隆 馬場 駿吉
出版者
Japanese Society of Allergology
雑誌
アレルギー (ISSN:00214884)
巻号頁・発行日
vol.43, no.1, pp.37-43, 1994-01-30 (Released:2017-02-10)
被引用文献数
1

血漿総脂質とリン脂質におけるリノール酸の割合がアトピー患者の方が同年齢の健常者より有意に多く, オレイン酸は少なかった. トリアシルグリセロール(中性脂質)分画ではn-3/n-6比がアトピー患者で有意に低かったが, n-6系列のγ-リノレン酸やアラキドン酸の割合は両群間に有意な差が認められなかった. 以上の結果より, アトピー患者でデルタ6-不飽和化酵素活性が低下している根拠はみられなかった. むしろ, 身体のアレルギー反応性を抑制するには食事脂質のn-3/n-6比を上げることが有効である可能性を論じた.
著者
赤染 陽子 神田 智正 杉山 洋 大竹 康之 島崎 弘幸
出版者
日本食品化学学会
雑誌
日本食品化学学会誌 (ISSN:13412094)
巻号頁・発行日
vol.14, no.2, pp.82-86, 2007-08-31
被引用文献数
1

Apple polyphenols consisting of procyanidins as major components are extracted from apples (Rosaceae, Malus sp.). A double-blind within-subject crossover study was performed to assess the effects of apple polyphenol drink intake on postprandial serum triglyceride (TG) levels. Subjects were eleven adults with healthy volunteers (male/female =8/3, 35.6 ± 12.3 years of age, TG 30 - 149 mg/dl). Subjects had test drinks with 600 mg apple polyphenols or without apple polyphenols (placebo) with fat-rich meal (fat 40 g). Blood samples were taken before and 2, 3, 4, 6 hours after the food ingestion and serum TG levels were measured. Intake of apple polyphenol drink group significantly suppressed the level of TG observed at two hours after food ingestion as compared with that of the placebo (P<0.05) on nine analysis subjects in the normal range of the TG levels just before intake. These results suggested that intake of the apple polyphenols-supplemented drink suppresses postprandial serum TG levels in healthy subjects.