著者
板野 一臣 明橋 八郎
出版者
Osaka Urban Living and Health Association
雑誌
生活衛生 (ISSN:05824176)
巻号頁・発行日
vol.24, no.3, pp.93-95, 1980-06-20 (Released:2010-10-28)
参考文献数
5

大型回遊魚のキハダとカツオおよび深海魚のカゴカマスとキングフィッシュの背肉からのシステインによる水銀除去について調べた。魚種に関係なく魚肉中の水銀は2mMシステイン溶液により50~70%除去された。カゴカマスに含まれる水銀は他の3魚種に含まれる水銀より除去され易かった。魚肉中の総水銀含有量は水銀の除去率に影響しないように思われた。メチル水銀の除去率は魚種により総水銀除去率と相違する場合もあった。
著者
中山 行穂 川井 信子 森 俊隆 松岡 貞男 明橋 八郎
出版者
Japanese Society for Food Hygiene and Safety
雑誌
食品衛生学雑誌 (ISSN:00156426)
巻号頁・発行日
vol.19, no.1, pp.68-72, 1978-02-05 (Released:2010-03-01)
参考文献数
7
被引用文献数
2 2

The muscle of rudder fish (one of the deep-sea fishes, Centrolophus niger: Stromateidae) contained a large amount of lipid which showed an extremely higher value for unsaponifiable matter contents and lower saponification value than of other fishes. Moreover the lipid showed very low triglyceride contents. The trimethylsilyl derivatives of unsaponifiable matters were analyzed by the methods of gas-liquid chromatography and mass spectrometry. These results assured that the unsaponifiable matters had the 1, 2-diol structure, and were presumed to be glyceryl ethers. We also investigated about the muscle lipids of some deep-sea fishes (silver king fish: Rexea solandri, silver fish: Sriollela punctata, Black cod: Anopiopoma fimbria). The triglyceride was the major constituent of their muscle lipids. Among them, silver king fish had the lowest saponification value and the highest contents for unsaponifiable matters which showed the same properties as that of rudder fish.