著者
高津 安男 山村 憲一郎 宮地 利明 木村 哲哉 上山 毅 石黒 秋弘
出版者
公益社団法人 日本放射線技術学会
雑誌
日本放射線技術学会雑誌 (ISSN:03694305)
巻号頁・発行日
vol.68, no.10, pp.1346-1353, 2012-10-20 (Released:2012-10-22)
参考文献数
8

It is difficult for Rheumatoid Arthritis (RA) patients to remain in a strenuous position for a long time during examinations. The field of view (FOV): 250 mm is needed for hand examinations from the wrist to the finger. Two channel phased array coils are effective to use when examinations of the ‘off center’ are taken for the upper and lower extremities. The area of the array coils’ sensitivity can be expanded by shifting both coil elements 40–60% in the opposite direction of the element’s diameter. This method is given credibility due to the increased signal-to-noise ratio (SNR) in the peripheral regions (shifted directions), but loses value in the central area, as indicated by the decrease in SNR. This was confirmed in the image of the hand using visual assessment including the fat suppression technique. It was verified that the sensitivity area was expanded using Scheffe’s method of paired comparison (Ura’s modified method). An application at the other regions of the body can be expected to be used in the case of using parallel positioned coils during clinical situation.
著者
土坂 享成 木村 哲哉 今井 邦雄 妹尾 啓史 田中 晶善 小畑 仁
出版者
社団法人 環境科学会
雑誌
環境科学会誌 = Environmental science (ISSN:09150048)
巻号頁・発行日
vol.12, no.4, pp.393-398, 1999-11-30
参考文献数
14
被引用文献数
1

前報において,カドミウム解毒に重要な役割を果たすと考えられている(γ-EC)<SUB>n</SUB>G合成酵素の性質について,水稲根を用いて検討したことを報告し,水稲根中で(γ-EC)<SUB>n</SUB>Gを合成している酵素の少なくとも一部がカルボキシペプチダーゼである可能性を示唆した。これを踏まえ,本研究では各種のカルボキシペプチダーゼに(γ-EC)<SUB>n</SUB>Gの合成能力があるかを検討した。更に,イネ由来のカルボキシペプチダーゼ遺伝子を発現ベクターに組み込み,これを大腸菌に導入してカルボキシペプチダーゼ遺伝子を発現させ,それにより(γ-EC)<SUB>n</SUB>G合成能力が増大するかを検討した。 その結果,全てのカルボキシペプチダーゼ標品において(γ-EC)<SUB>n</SUB>Gの合成が認められ,その至適pHはカルボキシペプチダーゼの分解活性のそれとほぼ同じであった。また,その合成活性はカルボキシペプチダーゼの特異的阻害剤により抑制されることが認められた。比較のために行ったアミノペプチダーゼ標品では(γ-EC)<SUB>n</SUB>Gの合成は認められなかった。一方,カルボキシペプチダーゼ遺伝子を導入した大腸菌の抽出液における(γ-EC)<SUB>n</SUB>G合成活性が,導入していない方よりも増大したことが認められた。これらのことから,カルボキシペプチダーゼが(γ-EC)nGを合成している酵素の一つである可能性が更に強く示唆された。