著者
池谷 怜 此村 恵子
出版者
一般社団法人日本医療薬学会
雑誌
医療薬学 (ISSN:1346342X)
巻号頁・発行日
vol.47, no.9, pp.453-463, 2021-09-10 (Released:2022-09-10)
参考文献数
9
被引用文献数
1

This retrospective cohort study aimed to evaluate the utility of the family pharmacist system using administrative claims data. The eligible cohort was detected from the JMDC claims database; it was divided into two groups-those using the system (users) and those not using the system but receiving general pharmaceutical management (non-users) in health insurance pharmacies. The calculation of chouhukutouyaku-sougosayoutou-boushi-kasan-which consisted of the calculation other than the adjustment of leftover drugs and the calculation related to the adjustment of leftover drugs-was considered an indicator of the system’s utility. This indicator was compared between the two groups from April 2018 to March 2020, and a generalized linear model (link, identity; distribution, binomial) was developed to estimate the adjusted absolute risk differences (ARDs) and 95% confidence intervals (CIs). A total of 162,340 patients were included in the eligible cohort (users [n = 1,214]; non-users [n = 161,126]). Chouhukutouyaku-sougosayoutou-boushi-kasan was examined among 177 participants (14.6%) of users and 9,052 (5.6%) of non-users (adjusted ARD, 5.1; 95% CI, 3.2 to 7.1). Furthermore, the adjusted ARD was 3.1 (95% CI, 1.6 to 4.7) and 2.4 (95% CI, 1.0 to 3.7), for the calculation other than the adjustment of leftover drugs and the calculation related to the adjustment of leftover drugs, respectively. The current study reported that the family pharmacist system was related to the increase in the calculation of chouhukutouyaku-sougosayoutou-boushi-kasan. Therefore, it is suggested that the system was useful for facilitating pharmaceutical management in health insurance pharmacies.
著者
池谷 怜
出版者
日本社会薬学会
雑誌
社会薬学 (ISSN:09110585)
巻号頁・発行日
vol.40, no.2, pp.143-147, 2021-12-10 (Released:2022-02-08)
参考文献数
8
著者
千葉 剛 小林 悦子 佐藤 陽子 井出 和希 池谷 怜 山田 浩 梅垣 敬三
出版者
公益社団法人 日本食品衛生学会
雑誌
食品衛生学雑誌 (ISSN:00156426)
巻号頁・発行日
vol.58, no.5, pp.234-240, 2017-10-25 (Released:2017-10-27)
参考文献数
8
被引用文献数
2

健康食品の利用が原因と思われる健康被害の事例において,保健所を介して厚生労働省へ報告が上がってくるのは年間20件程度しかない.その原因を明らかにするために,消費者(調査1:44,649名,調査2:3,000名),医師・薬剤師(各500名)を対象にアンケート調査を実施した.2016年の一年間に健康食品の利用が原因と思われる体調不良を経験した消費者は17%いたが,保健所に連絡した人はそのうちの11%のみであった.保健所に連絡しなかった理由は「報告するほどの被害ではなかったから」が最も多かった.2016年の一年間に患者から健康食品の利用が原因と思われる健康被害の相談を受けたことがある医師は7%,薬剤師は4%であった.保健所に報告したのは医師,薬剤師ともに6%のみであった.保健所に報告しなかった理由は「健康食品が原因と断定できなかったから」が最も多かった.