著者
舩津 保浩 深見 克哉 近藤 秀裕 渡部 終五
出版者
日本水産學會
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.71, no.4, pp.611-617, 2005-07-15
被引用文献数
1 10

醤油麹を用いて調製したマルソウダ魚醤油のもろみから分離した <i>Staphyrococcus nepalensis</i> を黒作りイカ塩辛に添加し,4℃で 30 日間貯蔵後の呈味成分と揮発性成分を HPLC および GC/MS 分析した。その結果,本菌を添加した黒作りと無添加の黒作りの呈味成分含量には差異がみられなかったが,揮発性有機酸類,アルデヒド類,含硫化合物,アルコール類およびエステル類の組成は両者で異なり,二硫化ジメチルは前者からは検出されなかった。官能評価では,前者の魚臭さや不快なイカの臭いは後者のそれよりも弱かった。<br>
著者
深見 克哉 澄川 愛 西村 淑子 末次 由佳 花田 由紀
出版者
研究・イノベーション学会
雑誌
研究 技術 計画 (ISSN:09147020)
巻号頁・発行日
vol.32, no.2, pp.185-201, 2017-07-28 (Released:2018-01-26)
参考文献数
22

Transferring materials is necessary for research in universities. However, there are currently some problems regarding material transfer: firstly, the delayed completion of the Material Transfer Agreement (MTA) due to the complexities of MTA terms and the procedure of MTA completion, and secondly, the large risk of infringing on others' rights brought about by modifications, inventions resulting from the use of materials, etc.To solve these problems, we have begun managing all of the materials and the material transfer processes via a web system enabling an online application of the material transfer (MMC system). All researchers at the institution use the MMC system whenever they receive or send materials. As a result of the MMC system, the centralization of MTAs has been successfully implemented. The MMC system could also support the transfer of materials in compliance with laws related to the material transfers.