著者
レオン サラポンセデ 猪上 徳雄 信濃 晴雄
出版者
日本水産學會
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.59, no.7, pp.1183-1188, 1993
被引用文献数
1

The effects of brine on fish storage have been studied using sardine (<i>Sardinops melanosticta</i>) as a raw material. Samples were immersed in brine and stored for a period in which they were considered suitable for consumption, at 15°C. NaCl concentration in the fish muscle reached its maximum within the first three days of storage for all the samples, after which the values remained constant. Assessments for suitability for consumption were carried out during storage. They included volatile base nitrogen (VB-N), microbiological, and organoleptic tests. Samples immersed in 15% brine solution proved to be edible for up to 5 days. Microbiological tests on all of the 3 samples found <i>Pseudomonas</i> spp. and <i>Moraxella</i> spp. to be the most numerous bacterial groups on the last day of sampling.
著者
山本 竜彦 西村(舘山) 朋子 山崎 浩司 川合 祐史 猪上 徳雄
出版者
日本食品微生物学会
雑誌
日本食品微生物学会雑誌 (ISSN:13408267)
巻号頁・発行日
vol.21, no.4, pp.254-259, 2004-12-31 (Released:2010-07-12)
参考文献数
24
被引用文献数
2 3

水産食品中におけるL. monocytogenesの消長について調べた結果, ニシン切り込みでは5および12℃ 保存の場合, 日数の経過につれてL. monocytogenes数はそれぞれ1.6log cfu/ml, 2.8 log cfu/mlの減少が認められた.また25℃ 保存では貯蔵7日目においても約1log cfu/mlの減少しか見られなかった.一方, イカ塩辛では試験したすべての保存温度でL. monocytogenes数は保存開始直後から急速に減少し, 5℃ では6日目, 12および25℃ では4日目以降で検出できなくなった.サケいずしでもすべての温度で減少傾向を示したが, 保存温度の低い5℃ では28日目においても検出限界以下 (<2 log cfu/ml) とはならなかった.また新たに原料魚種の異なる3種類のいずしにおいてもL. monocytogenes消長を調べた結果, 乳酸菌の増加した2日目以降L. monocytogenes数は急速に減少することが観察され, この減少速度に構成している乳酸菌相が大きく関与することを明らかにした.