著者
脇坂 昭弘
出版者
公益社団法人 日本分析化学会
雑誌
分析化学 (ISSN:05251931)
巻号頁・発行日
vol.59, no.9, pp.743-758, 2010 (Released:2010-11-11)
参考文献数
28
被引用文献数
2 3

溶液中の微視的構造に関する情報を得るために,液滴を真空チャンバー内でクラスターレベルに断片化し,その質量スペクトルを測定する分析技術を開発した.これにより水と有機化合物,及び電解質との相互作用によって形成されたクラスター構造とこれら水溶液の物性との関係を研究した.水-有機化合物系では,水-アルコール混合溶液のクラスター構造と,粘度,相分離特性,選択的溶媒和などの溶液の物性との関係を明らかにした.また,アルコール自己会合クラスターの生成が水によって促進されるのは,溶液中で生じる分子間相互作用の相対的関係によることを明らかにした.電解質水溶液系では,硝酸,硫酸,酢酸水溶液のクラスター構造を解析し,酸性度との関係を明らかにした.更に,水中の酢酸が水酸化ナトリウムにより中和され塩を生成する過程をクラスターレベルで観測した.
著者
脇坂 昭弘
出版者
日本エアロゾル学会
雑誌
エアロゾル研究 (ISSN:09122834)
巻号頁・発行日
vol.26, no.1, pp.24-29, 2011 (Released:2011-04-12)
参考文献数
11

When mist particles are generated from ethanol-water mixtures by ultrasonic atomization at a low temperature, ethanol is concentrated in the atomized mist particles. This paper explains the mechanisms of ethanol thickning in atomized droplets based on the cluster-level structures analysed by the mass spectrometry. When ultrasonic atomization of equimolar ethanol-water mixture is carried out at a lower temperature, e.g. 10°C, small clusters composed of only ethanol molecules can transfer from the liquid phase to the gas phase, while the large clusters consisting of both ethanol and water molecules cannot move across the interface. This leads to the thickning of ethanol in the atomized mist particles. The cluster-level structures of ethanol-water mixture, which varies with the ethanol concentration and the liquid temperature, directly determines the characteristics of ultrasonic atomization of ethanol aqueous solution.
著者
園田 高明 三島 正章 小野 泰蔵 深谷 治彦 脇坂 昭弘 岩上 透 中川 美樹
出版者
九州大学
雑誌
基盤研究(C)
巻号頁・発行日
2007

環状、非環状、および、かご状構造を有する種々の多フッ化炭化水素(炭素酸)や多フッ化アルコール(酸素酸)を合成し、これらの化合物の気相酸性度をFT-ICR-質量分析法を用いて測定した。密度汎関数法を用いた気相酸性度の計算予測と既知のヘテロ原子を有する無機酸や有機酸との比較を行い、多フッ化炭素化合物が示す特異な物性と反応性について議論した。
著者
脇坂 昭弘 古賀 健司 竹尾 陽敏
出版者
一般社団法人 日本質量分析学会
雑誌
Journal of the Mass Spectrometry Society of Japan (ISSN:13408097)
巻号頁・発行日
vol.45, no.2, pp.125-136, 1997 (Released:2007-07-20)

Clusters, ensemble of atoms and/or molecules with less number enough to form stable bulk, are thought to play important roles in various phenomena such as, crystallization, phase separation, chemical reactions, etc. Several techniques to produce clusters have been developed and studies in this field are becoming active. Two new methods to produce clusters and the investigations on their characteristics are described in this paper. One is the characteristics of clusters formed from liquid (solution), and the other is the formation and the stabilization of clusters on the surface and their structural investigation.
著者
脇坂 昭弘
出版者
日本エアロゾル学会
雑誌
エアロゾル研究 (ISSN:09122834)
巻号頁・発行日
vol.26, no.1, pp.24-29, 2011

When mist particles are generated from ethanol-water mixtures by ultrasonic atomization at a low temperature, ethanol is concentrated in the atomized mist particles. This paper explains the mechanisms of ethanol thickning in atomized droplets based on the cluster-level structures analysed by the mass spectrometry. When ultrasonic atomization of equimolar ethanol-water mixture is carried out at a lower temperature, e.g. 10°C, small clusters composed of only ethanol molecules can transfer from the liquid phase to the gas phase, while the large clusters consisting of both ethanol and water molecules cannot move across the interface. This leads to the thickning of ethanol in the atomized mist particles. The cluster-level structures of ethanol-water mixture, which varies with the ethanol concentration and the liquid temperature, directly determines the characteristics of ultrasonic atomization of ethanol aqueous solution.<br>