著者
カングスワン アタヤ 野口 玉雄 荒川 修 清水 潮 塚本 久美子 志田 保夫 橋本 周久
出版者
公益社団法人 日本水産学会
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.54, no.10, pp.1799-1802, 1988-10-25 (Released:2008-02-29)
参考文献数
11
被引用文献数
10 11

Attempts were made to detect tetrodotoxin (TTX)-producing bacteria in the Thai horseshoe crab Carcinoscorpius rotundicauda, one of TTX-containing marine invertebrates. Thirteen dom-inant bacteria were isolated from the intestinal contents of live horseshoe crab specimens, and were cultured in a 2 × ORI medium at 20°C for 24h. Bacterial cells of each strain were harvested, ultrasonicated and ultrafiltered, and TTX and anh-TTX fractions were separated from the filtrate by Bio-Gel P-2 column chromatography. HPLC, UV and GC-MS analyses showed that all out of the 13 strains isolated produced anh-TTX, and one strain produced TTX and anh-TTX. The strain which produced both toxins was identified as Vibrio alginolyticus on the basis of biochemical and other characters.

言及状況

外部データベース (DOI)

Twitter (4 users, 4 posts, 1 favorites)

@fishspeciation Sorry, I meant to include some sources They have bacteria that produce TTX: Kungsuwan et al. 1987 https://t.co/cbnVOWiVvz They are also somewhat insensitive to TTX: Ho et al 1994 https://t.co/NsBqMoaWOA
@ni075 少し調べてみるとタイの食中毒の主な原因種であるマルオカブトガニからTTX産生性のビブリオ菌の仲間が分離された例がありました。 https://t.co/pkCLgVTFe7

Wikipedia (2 pages, 2 posts, 1 contributors)

編集者: Junnn11
2020-07-04 02:33:13 の編集で削除されたか、リンク先が変更された可能性があります。
編集者: Junnn11
2019-04-25 15:41:15 の編集で削除されたか、リンク先が変更された可能性があります。

収集済み URL リスト