著者
杉山 寿美 三宅 彩矢 多田 美香 水尾 和雅 都留 理恵子
出版者
一般社団法人 日本調理科学会
雑誌
日本調理科学会誌 (ISSN:13411535)
巻号頁・発行日
vol.44, no.1, pp.64-71, 2011 (Released:2014-08-08)
参考文献数
25
被引用文献数
1

加熱過程および保存過程における煮汁に含まれるコラーゲン,グリセリド,塩化ナトリウムの大根への浸透と大根の硬さについて検討した。その結果,加熱過程では大根の重量が減少すること,グリセリドおよびコラーゲンは大根内部へほとんど浸透しない一方,塩化ナトリウムは速やかに浸透することが示された。グリセリド,コラーゲン,塩化ナトリウムのいずれも大根表面部と内部の量は有意に異なっていた。また,加熱温度が高く,加熱時間が長い場合は内部よりも表面部が硬いことも示された。保存過程では,温蔵,冷蔵保存のいずれでも大根の重量が増加すること,大根表面部と内部の塩化ナトリウム量の濃度差が認められなくなる一方,グリセリドおよびコラーゲン量には差が認められること,大根表面にはコラーゲンが温蔵保存で浸透し,グリセリドが冷蔵保存で表面に付着することが推察された。これらのことから,保存過程が煮物のおいしさに影響することが推察された。
著者
多田 美香里
出版者
日本感情心理学会
雑誌
感情心理学研究 (ISSN:18828817)
巻号頁・発行日
vol.5, no.2, pp.61-69, 1998-03-31 (Released:2009-04-07)
参考文献数
34
被引用文献数
1 1

Two tests examined whether mood congruent memory bias is found in the daily recall of personal past event. Subjects described their memories about past events unexpectedly recalled, and then completed the questionnaire to assess affective value of their past events and to assess their mood states both at the time recalled their past events and at the time tested. When affective value of past event was evaluated by desirability, mood effect was not found (Test 1). While, when past event was evaluated by the same measure as mood rating, subjects who were in the positive mood recalled more positively past events than those in the negative mood (Test 2). The difference between the results of two tests was discussed with respect to the variety of affective value rating for memory and mood reparative effect. In addition, these results suggest that mood has an influence on unexpected memory process as daily recall.