著者
左近 直美
出版者
日本食品微生物学会
雑誌
日本食品微生物学会雑誌 (ISSN:13408267)
巻号頁・発行日
vol.34, no.2, pp.135-139, 2017-06-30 (Released:2017-07-13)
参考文献数
7
被引用文献数
2 2

Food borne outbreaks by norovirus caused more than 10,000 acute gastroenteritis patients every year in Japan. Food handler with norovirus infection often contaminates food with the virus. Monitoring norovirus infection in food handlers is thus critical. A small number of norovirus particles are sufficient to establish infection in humans. If a food handler is infected with norovirus, co-workers are at high risk of norovirus infection. Norovirus establishes asymptomatic infection. It is recommended to implement a highly sensitive norovirus testing to every food handlers regardless of gastrointestinal symptoms to reduce the risk of norovirus contamination in food. To do this, the cost and the rapidness of the laboratory test are concerned. In this study, we evaluated a novel nucleic acid-based diagnostic kit for norovirus infection free from standard nucleic acid purification. This was shown to have sensitivity and specificity comparable to the conventional diagnostic procedures employing two-step real-time PCR, suggesting that the new kit offers a rapid and inexpensive laboratory test of norovirus infection. This kit should be able to contribute to the periodic norovirus monitoring of food handlers, leading to the prevention of food poisoning by norovirus.
著者
左近 直美 上林 大起 中田 恵子 駒野 淳 中村 昇太
出版者
大阪府立公衆衛生研究所
雑誌
基盤研究(C)
巻号頁・発行日
2013-04-01

ノロウイルスの長期にわたるシステマティックな疫学研究により、ノロウイルスに対する免疫は集団レベル、個体レベルともに遺伝子型特異的であり、その持続期間は2~3年であることを示した。また、繰返される感染によって免疫は増強されることが推察された。多様な遺伝子型の存在下で、年齢や感染歴を背景にダイナミックにヒトの中で流行している。これらはノロウイルスワクチンの基礎的知見となる。