著者
辻村 英之
出版者
地域農林経済学会
雑誌
農林業問題研究 (ISSN:03888525)
巻号頁・発行日
vol.39, no.3, pp.241-251, 2003
被引用文献数
1

Based on the recognition that the current dominant trade never alleviates the poverty of small producers in developing countries, fair trade (FT) which intends to support producers has been developed.Though some recent studies have gone into a discussion of methods to evaluate FT by the absolute criteria of 'fairness', this study attempts to relatively evaluate whether or not FT can improve 'unfairness' of the current dominant trade, which will be clarified by this paper.As far as primary commodities are concerned, theoretical studies on the 'unfairness' of the trade date from the theory of the North-South problem in the 1960s. This paper is written with the aim of advancing a framework for analysis of unfair trade of primary commodities produced in developing countries by adoption of various theories such as the North-South problem, the World-System, the Food-System and the pricing mechanism for agricultural products. What is more, a part of results of the case study (Tanzanian coffee) from within the framework and an evaluation example of FT will be shown.
著者
辻村 英之
出版者
日本フードシステム学会
雑誌
フードシステム研究 (ISSN:13410296)
巻号頁・発行日
vol.22, no.2, pp.97-110, 2015 (Released:2015-12-08)
参考文献数
17

This paper reveals the mechanisms of price formation, governance structures, and effects on the production area (especially of farming household management and food crops)in the current “second and half (2.5)stage of globalization on coffee” that are classified according to the theory of food regimes, using the example of Kilimanjaro coffee grown in Tanzania.This study focuses on six stages of price formation from production to consumption. First, we unravel the mechanisms of price formation based on the analytical framework of the food system (particularly “chain structure” and “competition structure”)introduced by Niiyama, and we discover the lead firms and governance structures of the food system, analyzed using the Global Value Chain (GVC)theory. Then, we evaluate the results of price formation and governance structures by incorporating analyses of the difference and unevenness in the size and values (gross income)/margins (net income)introduced by the GVC theory.Furthermore, this paper positions fair trade as a means of upgrading (securing and tacking on income and added value)the production area in the GVC theory and explores its effects. Fair trade involves corporations selectively accepting the demand of social movements as a procurement standard, which are also a characteristic of “2.5 stages of globalization on coffee.”Finally, we discover that payment made by consumers remains in consumer countries, notably when the producer price of coffee is curbed by the governance structures of an international trader-driven type up stream, a speculator-driven type in the middle, and a buyer-driven type downstream of the food system. The mechanism in which payment made by consumers of a fair trade coffee for supporting producers flows back to the producers is also found out.
著者
池野 旬 島田 周平 辻村 英之 池上 甲一 上田 元 武内 進一
出版者
京都大学
雑誌
基盤研究(A)
巻号頁・発行日
2004

本研究計画では、タンザニア北部高地のキリマンジャロ・コーヒー産地を中心的な調査対象地域とした。国際的・国内的な要因によるコーヒー生産者価格の下落という近年の状況に対して、地域全体を統合するような広域の地域経済圏の形態での対応は発見できなかった。地理的分断、居住する民族集団の相違、行政的区分、農産物流通組織の相違等の要因によって、同地域は4〜5の山地-平地という組み合わせの下位地域に細分され、それぞれが別個にコーヒー価格の下落に対応している。メル山地域においては近隣都市の野菜・乳製品等の需要増大に応じて、中核的なコーヒー栽培地域において作目転換・畜産重視という変化が見られた。キリマンジャロ山地域には複数の下位地域区分が存在するが、コーヒーの差別化・流通改革をめざす地域、平地部でのトウモロコシ・米生産を重視する地域等の対応の差が見られた。また、北パレ山塊においては、建設ブームによって山麓にある都市部で人口増大が著しいのに対して、コーヒー産地である山間部では過疎化が進行しつつあることが明らかになった。比較対照のためにとりあげたルワンダ、エチオピアでは、タンザニア北部高地では見られない対応が行われていた。ルワンダにおいては、コーヒー産地は最も人口稠密であり、また有利な換金作物を栽培できる地域であるために、ルワンダの他地域では見られない分益小作制が発生しつつあった。また、エチオピアにおいては協同組合がフェアトレードやオーガニック・コーヒーという差別化に巧みに対応し、民間業者と互してコーヒー流通を担い続けていた。両国の事例は東アフリカにおけるコーヒー経済の存在形態の違いを浮き彫りにしており、本研究計画のめざした比較研究の必要性が改めて確認された。