著者
柴田 昇 神田 和重 久田 俊記 磯部 克明 佐藤 学 清水 有威 清水 孝洋 杉本 貴宏 小林 智浩 犬塚 和子 金川 直晃 梶谷 泰之 小川 武志 中井 潤 岩佐 清明 小島 正嗣 鈴木 俊宏 鈴木 裕也 境 新太郎 藤村 朋史 宇都宮 裕子 橋本 寿文 御明 誠 小林 直樹 稲垣 泉貴 松本 勇輝 井上 諭 鈴木 良尚 何 東 本多 泰彦 武者 淳二 中川 道雄 本間 充祥 安彦 尚文 小柳 勝 吉原 正浩 井納 和美 野口 充宏 亀井 輝彦 加藤 洋介 財津 真吾 那須 弘明 有木 卓弥 Chibvongodze Hardwell 渡邉 光恭 丁 虹 大熊 直樹 山下 竜二 Liang Guirong Hemink Gertjan Moogat Farookh Trinh Cuong 東谷 政昭 Pham Tuan 金澤 一久
出版者
一般社団法人電子情報通信学会
雑誌
電子情報通信学会技術研究報告. ICD, 集積回路 (ISSN:09135685)
巻号頁・発行日
vol.112, no.15, pp.1-5, 2012-04-16

世界最小の19nmのデザインルールを用いて64Gb多値(2bit/cell)NANDフラッシュメモリを開発した。片側All-bit-Line S/A構成、1plane構成によりチップサイズは112.8mm^2。ビット線バイアスアクセラレーション及び"BC"State-First書込みアルゴリズムにより、書き込みパフォーマンスは15MB/sを実現。プログラムサスペンド機能とイレーズサスペンド機能により、リードレイテンシー時間は大幅に短縮。400Mb/s/pin 1.8Vの高速Toggle mode InterfaceをNANDフラッシュメモリとしては初めて搭載した。
著者
都甲 潔 Chibvongodze Hardwell 永守 知見
出版者
九州大学大学院システム情報科学研究院
雑誌
九州大学大学院システム情報科学研究科報告 (ISSN:13423819)
巻号頁・発行日
vol.4, no.2, pp.179-184, 1999-09
被引用文献数
1

Trehalose is a sweet disaccharide composed of two glucose molecules, and is drawn attention to from the viewpoint of the physiological function. In this paper, we studied the suppression of bitterness by trehalose using a multichannel taste sensor, and the intermolecular interaction between sugar and water with a near infrared radiation (NIR) apparatus. A multichannel taste sensor whose transducer is composed of several kinds of lipid/polymer membranes with different characteristics can detect taste in a manner similar to human gustatory sensation. The NIR spectroscopy is a suitable method for the food analysis of the need for detailed quality specifications in food and beverage industries. The suppression of bitterness by trehalose was quantified by applying a principal component analysis to data on response electric potential. Moreover we found an intimate relationship between NIR spectra and the number of OH radical of sugars.