著者
ジョン ビョル 大富 潤 本村 浩之
出版者
一般社団法人 日本魚類学会
雑誌
魚類学雑誌 (ISSN:00215090)
巻号頁・発行日
pp.22-018, (Released:2023-03-08)
参考文献数
25

Four specimens (390.5–576.0 mm standard length; SL) of Etelis boweni Andrews, Fernandez-Silva, Randall and Ho, 2021 (Perciformes: Lutjanidae), collected from the Osumi Islands, Kagoshima Prefecture, Japan, were similar to Etelis carbunculus Cuvier, 1828 in sharing the following characters: dorsal fin with a deep notch and lacking scales; maxilla covered with scales; caudal-fin lower lobe whitish; and length of caudal-fin upper lobe greater than 3.3 in SL. However, the specimens differed from E. carbunculus in having the opercular spine posterior end rounded (pointed in the latter), 14 scale rows below the lateral line (vs. 12), and tip of the caudal-fin upper lobe black in both fresh and preserved specimens (vs. reddish in fresh specimens, yellowish in preserved specimens). Furthermore, a sequence analysis of the mitochondrial cytochrome oxidase I gene of the four Osumi Islands’ specimens showed a divergence of only 0.0–0.5% from the holotype of E. boweni, the five specimens comprising a clade separated by 7.5–8.8% sequence divergence from E. carbunculus. Although E. boweni is widely distributed in the IndoWest Pacific (from the Red Sea and Seychelles to Samoa), the Osumi Islands’ specimens (for which the standard Japanese name “Oo-akamutsu” is newly proposed) represent the first specimen-based records of Etelis boweni from Japanese waters as well as from the northwestern Pacific Ocean. Additionally, the apparently sympatric occurrence of E. boweni and E. carbunculus was evidenced by the collection together of the two species (KAUM–I. 160343, 390.5 mm SL and KAUM–I. 160342, 407.9 mm SL, respectively).
著者
大富 あき子 大富 潤
出版者
一般社団法人 日本家政学会
雑誌
一般社団法人日本家政学会研究発表要旨集
巻号頁・発行日
vol.70, pp.180, 2018

目的<br>日本列島の最南端に位置する鹿児島県は温暖な気候に恵まれ、一年を通じて様々な作物が収穫でき、多彩な郷土料理が伝承されている。指宿市山川地区に古くから伝わる郷土料理で鹿児島県ふるさと認証食品の一つでもある山川漬は、かめ壺で発酵させた大根の漬物で、たくあんのルーツであるが、近年生産者の数が激減している。そこで本研究は、山川漬の伝承と生産の現状を明らかにすることを目的とした。<br>方法<br>認証基準に合致した製法で山川漬を生産しているA漬物店(指宿市)を2018年1月に訪問した。現地では生産の現場を視察するとともに、代表者へのインタビューを行った。<br>結果<br>山川漬は古くは「唐漬(からづけ)」と呼ばれ、1592年の豊臣秀吉の朝鮮出兵に向けて兵をあげた島津義久の軍船に、山川港周辺の農家が生産した唐漬が兵糧として積み込まれている。「山川漬」と呼ばれるようになったのは江戸時代で、原料となる大根は練馬大根あるいは理想大根などの白首大根である。泥付きのまま2段に組んだ竿で約1カ月間干したものを、塩をふりながら木製の細長い臼において杵でたたく。かめ壺の底にすのこを敷き、大根を塩と交互に隙間なくつめ、密封して半年から1年間漬ける。できる限り水分を除去し塩だけで発酵させる山川漬は、温暖な南九州における理にかなった保存食である。以前は各家庭で作られていたが、今では4つの店舗でしか製造されておらず、原料からの製造は2店舗のみである。
著者
大富 潤 朴 鍾洙 清水 誠
出版者
公益社団法人 日本水産学会
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.55, no.9, pp.1529-1538, 1989-09-25 (Released:2008-02-29)
参考文献数
22
被引用文献数
10 9

From May 1985 to February 1987, sampling surveys with small beam trawlers at 20 stations were carried out every season in Tokyo Bay. With these results and logbook data from several fishermen, the distribution of the Japanese mantis shrimp Oratosquilla oratoria and its relationship to fishing grounds were investigated.The distribution of the mantis shrimp covered a wide area of the bay from autumn to winter, but from spring to summer, it was concentrated towards the southern part. From the results of the mark-recapture experiment, this southern concentration is considered to be caused by the movement of the mantis shrimp. The distribution of fishing grounds was concentrated towards the southern part of the bay from summer to autumn and it expands to a wider area from winter to spring.In Tokyo Bay, larval mantis shrimp seem to settle in a wide area throughout the bay. As individuals settled in the northern (inner) area of the bay are not fished to any great extent until the following summer, they are secure to be recruited to the stock unless natural death occurs. 1 year-old and over individuals are the target for small beam trawlers and are caught rather intensively in summer and winter.