著者
箭田 浩士 我藤 伸樹 永友 榮徳 忠田 吉弘 小野 裕嗣 吉田 充
出版者
Japanese Society for Food Science and Technology
雑誌
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology (ISSN:1341027X)
巻号頁・発行日
vol.50, no.4, pp.188-192, 2003-04-15
被引用文献数
3 2

梅肉エキス中のMFについて,固相抽出カートリッジを用いた前処理法ならびにHPLCによる分析法を確立した.これにより,梅肉エキス中のMFを迅速・簡便に回収率良く抽出し,定量分析することが可能になった.<br>また,MFの正確なモル吸光係数1.78×10<sup>4</sup>(λ<sub>max</sub>282nm,water)を決定した.これにより吸光度からMF標準溶液のモル濃度を決定することができる.
著者
久保 道徳 山崎 美保 松田 秀秋 我藤 伸樹 小谷 竜也
出版者
日本生薬学会
雑誌
生薬學雜誌 (ISSN:13403443)
巻号頁・発行日
vol.59, no.1, pp.22-27, 2005-02-20

The effect of a fruit-juice concentrate of Japanese apricot (Japanese apricot concentrate, Ume-ekisu) on improving blood fluidity was examined. Whole blood passage time measured by a micro channel array flow analyzer (MC-FAN) of the Japanese apricot concentrate (200 mg/kg, p.o.)-treated rats was shorter than that of the non-treated control rats. Thus Japanese apricot concentrate showed an improving effect on rat blood fluidity. Furthermore, it was found that the Japanese apricot concentrate showed inhibitory effects on the collagen-, arachidonic acid- and ADP-induced platelet aggregations and on the thrombin-induced conversion of fibrinogen to fibrin. Citric acid and mumefural were identified as the main platelet aggregation inhibitory principles of Japanese apricot concentrate.