著者
木下 明美 堀江 登
出版者
The Japanese Society on Thrombosis and Hemostasis
雑誌
日本血栓止血学会誌 (ISSN:09157441)
巻号頁・発行日
vol.4, no.6, pp.417-422, 1993-12-01 (Released:2010-08-05)
参考文献数
14
被引用文献数
9 10

Effects of green tea catechins on thrombin activity were investigated. The major part of catechins in green tea are epicatechin (EC), epigallocatechin (EGC), epicatechin gallate (ECg) and epigallocatechin gallate (EGCg). ECg and EGCg except others were found to be more potent inhibitors for thrombin by mode of noncompetitive inhibition. These 50% inhibition of thrombin amidolysis by ECg and EGCg were 1.2×10-6M and 1.1×10-6M, and fibrin formation were 2.5×10-5M and 8.8×10-6M.These facts suggested that thrombosis may be prevented by ECg and EGCg in green tea.
著者
木下 明美 山本 公平
出版者
日本食生活学会
雑誌
日本食生活学会誌 (ISSN:13469770)
巻号頁・発行日
vol.23, no.2, pp.117-120, 2012-09-30 (Released:2012-10-30)
参考文献数
15
被引用文献数
1

At present, the carbohydrate source in a staple Japanese diet is mostly polished rice. Brown rice polishing mainly enhances its appearance and gives it a soft texture. Unfortunately, brown rice polishing causes the loss of valuable nutrients. In recent years, the Japanese are concerned with healthy foods as a precaution against life-style related diseases and metabolic syndrome. Unpolishing rice could be a healthy option. What is improved for the ease of consuming tasteless brown rice is germinated brown rice. Thus, germinated brown rice has recently appeared in the commercial market. In addition, rice cookers with a setting for germinated brown rice are now available.  Rice bran oil is commonly consumed as vegetable oil. In this study, the fatty acids composition of brown rice was analyzed.  It was expected that the fatty acids in the lipids of germinated and ungerminated brown rice were changed by the germination or the boiling. However, there were no effects on the fatty acid contents, and the germinated brown rice is a safe food to eat, and its high consumption will improve dietary quality, and the useful dietary education of young children.
著者
岡本 好雄 中橋 喜悦 千野 峰子 松田 和樹 久保田 友晶 岡田 真一 守屋 友美 及川 美幸 李 舞香 木下 明美 青木 正弘 高源 ゆみ 中林 恭子 今野 マユミ 槍澤 大樹 入部 雄司 小倉 浩美 菅野 仁 藤井 寿一
出版者
一般社団法人 日本輸血・細胞治療学会
雑誌
日本輸血細胞治療学会誌 (ISSN:18813011)
巻号頁・発行日
vol.59, no.3, pp.470-475, 2013 (Released:2013-07-19)
参考文献数
6
被引用文献数
1 3

腹水濾過濃縮再静注法(CART:Cell-free and Concentrated Ascites Reinfusion Therapy)とは,腹水症(又は胸水症)患者の腹水(又は胸水)を採取し,濾過濃縮後に再静注する治療法で,我が国で開発されて以来,保険診療の中で30年以上広く実施されている. 当院におけるCARTは各診療科が必要時に臨床工学技士に処理を委託していたが,院内統一の依頼・供給手順や製剤が存在せず,医療安全の面で問題があった.複数患者のCART実施時における患者取り違いのリスクを回避するために,輸血・細胞プロセシング部で申し込みから腹水・胸水処理,供給に至るまでを一括管理することとなった.具体的には,既存の輸血システムを流用し,電子カルテからの申込みと製剤固有バーコードの発行,バーコードによる製剤と患者の照合作業までの安全な供給体制システムを構築した. 次に輸血用血液製剤同様の製剤の安全性に関する基準を作成するために,濃縮前後,および一定条件下での保存後の腹水の性状やエンドトキシン検査に関して検討を行った.濃縮後のアルブミン量は26.5±2.7gであり,回収率は66.8%であった.処理前のアルブミン量に関わらず一定の回収率が得られた.また処理前腹水の4℃一晩保存,あるいは-30℃14日保存においてもエンドトキシンは検出されなかった.今後,冷蔵保存後の処理あるいは冷凍保存分割投与によってCARTを必要とする多くの患者へ適応可能になると考えられる.
著者
木下 明美 堀江 登
出版者
武庫川女子大学
雑誌
武庫川女子大学紀要. 自然科学編 (ISSN:09163123)
巻号頁・発行日
vol.47, pp.101-103, 1999

Catechins of green tea were investigated an effect on carrageenan-induced inflammatory edema. The major part of catechins in green tea are epicatechin(EC), epigallocatechin(EGC), epicatechin gallate(ECg) and epigallocatechin gallate(EGCg). It was found previously that ester type of those catechins had significant inhibitory action for thrombin on blood coagulation. In this study, EGCg in catechins of green tea inhibited markedly plasma kallikrein(p-KL), but EGC did slightly. Both EGCg and EGC scarcely inhibited glandular kallikrein(g-KL). EGCg indicated an inhibitory effect on carrageenan-induced inflammatory edema in foot in mice, but not recognized EGC.