著者
梶本 哲也
出版者
公益社団法人 日本化学会
雑誌
化学と教育 (ISSN:03862151)
巻号頁・発行日
vol.67, no.11, pp.550-553, 2019-11-20 (Released:2020-11-01)
参考文献数
11

現在,抗生物質の普及によって人類は多くの感染症から身を守ることができている。病原性細菌を狙い撃ちにする「魔法の弾丸」が次々に開発され,私たちは,まさに「抗生物質の時代」に生きていると言える。抗生物質の代表格は,何と言っても20世紀中ごろから世紀を超えて今日まで広く使われているβ-ラクタム系抗生物質である。β-ラクタム系抗生物質はペニシリンの発見と製品化によって開拓された医薬品である。人類を細菌感染症の威嚇から解放したペニシリンの発見は,医薬品開発の中ではセレンディピティーとして取り扱われることが多いようである。しかし,ペニシリンが医薬品として開発される過程には,シードを発見した研究者の鋭い観察力と忍耐力ならびに医薬品開発に使命感をもった企業とその研究者たちの高い志が垣間見られる。今回は,ペニシリンの発見からノーベル賞受賞に至るまでの過程とその後の抗生物質開発に及ぼした影響について概説したい。
著者
梶本 哲也 伊田 喜光
出版者
公益社団法人 高分子学会
雑誌
高分子 (ISSN:04541138)
巻号頁・発行日
vol.45, no.8, pp.534-538, 1996-08-01 (Released:2011-10-14)
参考文献数
19

細胞表層に存在する複合糖鎖の生物学的機能は高次構造を有する糖鎖に抗体,酵素,レクチンなどの糖認識タンパクが結合することによって発現する.E-セレクチンのリガンドとなるシアロルイスXを中心に,エネルギー的に安定な構造と生理活性を発現する構造の違いならびに糖鎖類似体の設計について概説する.
著者
梶本 哲也 伊田 喜光
出版者
The Society of Synthetic Organic Chemistry, Japan
雑誌
有機合成化学協会誌 (ISSN:00379980)
巻号頁・発行日
vol.55, no.5, pp.393-401, 1997-05-01 (Released:2009-11-16)
参考文献数
22
被引用文献数
2 2

Carbohydrates on cell surfaces play important roles in various cell adhesion processes such as bacterial and viral infection, neurtrophile recruitment, cell differentiation and so on by binding proteins like lectins, antibodies, and glycoenzymes (glycosidases and glycosyltransferases). Carbohydrate analogues which inhibit the interaction between carbohydrates and proteins are promising molecules to clarify and control biological functions of oligosaccharides, and some of the analoges were prepared by using aldolase catalyzed reactions without any tedious procedures. For example, a mimetic of sialyl Lewis X which is an ligand of E-selectin was synthesized by using L-threonine aldolase catalyzed reaction as a key step. In addition, synthetic approach to KDO and 4-azaiduronic acid by using kynureninase and the L-threonine aldolase, respectively, is almost achieved.This review article shows solid phase synthesis and combinatorial synthesis of carbohydrates and treats the details about the utility of aldolases on making carbohydrate mimetics as one of the chemical approaches of glycotechnology.