著者
村田 充良 宇野 みさえ 永井 陽子 中川 多世 奥西 勲
出版者
公益社団法人 日本食品科学工学会
雑誌
日本食品科学工学会誌 (ISSN:1341027X)
巻号頁・発行日
vol.51, no.9, pp.477-482, 2004-09-15 (Released:2009-02-19)
参考文献数
11
被引用文献数
5 7

機能性成分である6-MSITCの,各種わさび及び加工わさび製品における含量を分析した.本ワサビ5品種の6-MSITC含量を部位別に測定した結果,いずれの品種も根茎における含量が最も高く,次いで根,茎,葉の順であった.一方,西洋ワサビの6-MSITC含量は低かった.本ワサビ根茎の6-MSITC含量が最も高かった品種はみつきであり,最も含量の低かった品種との間には約1.6倍の差があった.みつきは収穫量も高く,優れた品種であることがわかった.加工わさび製品25種類の6-MSITC含量を分析した結果,メーカーや製品の種類によって,大きな差があった.6-MSITC含量には本ワサビ原料,特に根茎の配合率が大きく関与していることが明らかになった.以上のことより,食事の中で効率よく6-MSITCを摂取するためには,本ワサビ根茎を食べるのがもっとも望ましく,また,加工わさび製品でも,本ワサビ根茎が多く配合されている製品を選ぶことが重要であると考えられた.
著者
津留 豊 玉江 裕二 永井 陽子 中畑 友見 松居 克
出版者
公益社団法人 日本材料学会
雑誌
材料 (ISSN:05145163)
巻号頁・発行日
vol.51, no.11, pp.1197-1202, 2002-11-15 (Released:2009-06-03)
参考文献数
20
被引用文献数
1 1

The galvanic cell current between a steel plate and a platinum wire cathode immersed in oxygenated lime water containing sodium chloride and various amino acids as inhibitors was measured, permitting continuous monitoring and evaluation of corrosive effects of the solution pH and of the efficacy of the corrosion inhibitors.A relation of log[Cl-]=0.41log[OH-]-0.17 was found in a criterion concentration between Cl- and OH- for the onset of pitting corrosion on the steel surface. It was also found that the amino acids functioned as corrosion inhibitors. Especially, the composite additive consisting of DL-glycine and DL-aspartic acid, or of DL-serin and DL-aspartic acid effectively adsorbed on the steel surface and greatly suppressed the pitting corrosion of the steel.
著者
村田 充良 宇野 みさえ 永井 陽子 中川 多世 奥西 勲
出版者
Japanese Society for Food Science and Technology
雑誌
日本食品科学工学会誌 : Nippon shokuhin kagaku kogaku kaishi = Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology (ISSN:1341027X)
巻号頁・発行日
vol.51, no.9, pp.477-482, 2004-09-15
参考文献数
11
被引用文献数
7

機能性成分である6-MSITCの,各種わさび及び加工わさび製品における含量を分析した.本ワサビ5品種の6-MSITC含量を部位別に測定した結果,いずれの品種も根茎における含量が最も高く,次いで根,茎,葉の順であった.一方,西洋ワサビの6-MSITC含量は低かった.本ワサビ根茎の6-MSITC含量が最も高かった品種はみつきであり,最も含量の低かった品種との間には約1.6倍の差があった.みつきは収穫量も高く,優れた品種であることがわかった.<br>加工わさび製品25種類の6-MSITC含量を分析した結果,メーカーや製品の種類によって,大きな差があった.6-MSITC含量には本ワサビ原料,特に根茎の配合率が大きく関与していることが明らかになった.<br>以上のことより,食事の中で効率よく6-MSITCを摂取するためには,本ワサビ根茎を食べるのがもっとも望ましく,また,加工わさび製品でも,本ワサビ根茎が多く配合されている製品を選ぶことが重要であると考えられた.
著者
小林 茂雄 永井 陽子
出版者
一般社団法人照明学会
雑誌
照明学会誌 (ISSN:00192341)
巻号頁・発行日
vol.91, no.6, pp.326-334, 2007-06-01

Lighting design is generally discussed from an aesthetic standpoint, or represented with ambiguous terms (e.g. adjectives describing a general atmosphere). However, individual elements of light -intensity, height, color etc. -control the minds of people and directly influence their behaviors. This paper discusses various light designs motivating diverse human behaviors, with a focus on concrete instances. An important factor in evaluating the effects of lighting should be what kind of behaviors the light is designed to encourage or prevent.