著者
渡辺 和彦
出版者
日本微量元素学会
雑誌
Biomedical Research on Trace Elements (ISSN:0916717X)
巻号頁・発行日
vol.20, no.4, pp.263-273, 2009 (Released:2013-09-09)
参考文献数
42

On comparison of the concentration of elements between plants and humans, there are not significant differences in calcium and iron. However, the concentration of boron in plants is 140 times higher than that in humans, and that of silicon is 35 times higher. High concentrations of boron and silicon are included in agricultural products but not in fish or meat. Therefore, humans depend on vegetables and cereal crops in order to ingest silicon and boron. Since silicon and boron are useful for improving human bone density, it could be considered that the source of a healthy body rests with soil improvement agents and fertilizers used to grow agricultural products. Recently, however, the manganese, zinc and copper contents of the agricultural products in Japan are have decreased. Our research in Hyogo Prefecture has found that compost for organic cultivation alone does not supply elements due to the mechanism of microorganism, thereby reducing the concentration of manganese in plants. It is supposed that copper combines with organic matter and zinc becomes insoluble with phosphorus. Compost contains a lot of these trace elements, but they are not as available as we had expected. Efficient application methods for the trace elements including foliar and seed treatments have already been established. It is important to provide advice that these trace elements need to be applied to growing plants along with compost.
著者
加藤 俊博 奥山 治美 徳留 信寛 織田 久男 渡辺 和彦 木村 眞人
出版者
一般社団法人日本土壌肥料学会
雑誌
日本土壌肥料學雜誌 (ISSN:00290610)
巻号頁・発行日
vol.80, no.2, pp.192-200, 2009-04-05
被引用文献数
1

健康志向が世界的に高まりつつあり、わが国においても、国民の食育、食と健康に関する関心は益々高くなっており、食生活の重要性が強く認識されつつある。一方、国民の「栄養と健康」に関する知識の現状はなお不十分で、野菜摂取量不足等によるビタミン、ミネラル不足あるいは油脂・脂肪(リノール酸、トランス脂肪酸)の取りすぎ等による栄養摂取のアンバランスががん、心疾患等の生活習慣病を助長している。他方で、消費者の健康食品・機能性成分に対する関心は高く、栄養補助食品としてビタミンやミネラル成分が摂取されている。しかし、ミネラル等の栄養補助食品では過剰摂取による弊害も発生しており、野菜等の食物からの摂取を積極的に勧める必要がある。このため、行政サイドからも、野菜摂取量の増加が叫ばれているものの、食生活の変化から、こども、若者高齢者を中心に野菜を十分に摂取できていないのが現状であり、流通と消費の両サイドから十分量のミネラル強化野菜の周年安定供給が望まれている。