著者
眞野 喜洋
出版者
The Japanese Society for Hygiene
雑誌
日本衛生学雑誌 (ISSN:00215082)
巻号頁・発行日
vol.41, no.6, pp.938-944, 1987-02-28 (Released:2009-02-17)
参考文献数
19

Decompression sickness (bends) is generally considered to be due to the effects of bubbles which originate from supersaturated gas dissolved in the blood and other tissues.The bubbles in the tissues are formed from pre-exisiting gas nuclei. The gas initially diffused into the gas nuclei in the tissue and is then forced out by decompression, depending on the difference between the inside tension of the gas nuclei and the surrounding tension of the tissue.Mammalian gelatin samples were first used according to this theory by LeMessurier in 1972 as a model in the etiology of bends, and further careful research has been carried out by Beckman, Yount, Mano and their co-workers. Mano et al. have evaluated the relative effectiveness of standard decompression tables in reducing bubble formation using the agarose gel bubble technique under rigorously controlled conditions.Bubble formation is mainly due to the decompression ratio, accompanied by hyperbaric exposure; however, the variation of exposure temperatures also influences the formed bubbles even though there are no decompression steps.Therefore, to understand the relation between the temperature and bubble formation, research was undertaken. This bubble work is composed of two groups of experiments. One involved saturation experiments, and the relation between the number of bubbles and different saturation pressures was obtained as a regression line. The temperature was controlled at 20.0±1.0°C.In the other experiments, the environmental temperature was changed between 5 and 30°C. Agarose gel samples, with 15 cells in a set, were exposed to the same bottom pressure but the environmental temperature was varied in each set of conditions.The number of bubbles was counted in each sample and the cells were heated to 30°C for 30min and bubble counting was then done. The exposure time at the bottom pressure was 30, 60, or 120min in the non-saturation experiments and 6 hours in the saturation experiments. The phenomena of bubble formation according to the variations of the temperature were investigated in detail, and, eventually, significant regression equations could be obtained with good relations in all defferent conditions of hyperbaric exposure.This result gives us much information on bubble formation phenomena, which can aid us in carrying out our basic research on decompression sickness, especially as concerns the influence of environmenal temperature, although there are differences between in vitro and in vivo phenomena. Moreover, the standard decompression table by the Ministry of Labour could be evaluated by this bubble counting technique. The safety of the table was questionable, and it was recognized that the table was not necessarily correct. This research will be applied to various fields of diving or compressed air work in the future.
著者
尾﨑 章子 荻原 隆二 内山 真 太田 壽城 前田 清 柴田 博 小板谷 典子 山見 信夫 眞野 喜洋 大井田 隆 曽根 啓一
出版者
日本公衆衛生学会
雑誌
日本公衆衛生雑誌 (ISSN:05461766)
巻号頁・発行日
vol.50, no.8, pp.697-712, 2003 (Released:2014-12-10)
参考文献数
23
被引用文献数
2

目的 100歳以上の長寿者(百寿者)の QOL を調べ,男女差,地域差を明らかにするとともに,100歳を超えてもなお高い QOL を実現している百寿者に関して生活習慣,生活環境との関連について検討を行った。方法 1999年度の「全国高齢者名簿」に登録された100歳以上の高齢者11,346人を母集団とした。男性は全数,女性は 1/2 の比率で無作為抽出を行った。死亡,住所不明,不参加の者を除く1,907人(男性566人,女性1,341人)に対し,個別に訪問し,質問紙を用いて聞き取り調査を行った(2000年 4~6 月)。本研究では百歳老人の QOL について a. 日常生活動作の自立,b. 認知機能の保持,c. 心の健康の維持の観点から検討した。独立変数は,食生活,栄養,運動,睡眠,喫煙習慣,飲酒習慣,身体機能,家族とした。分析は SPSS11.0J を使用し,男女別に多重ロジスティック回帰分析を行った。結果 1. 男性の百寿者は女性の百寿者と比較して数は少ないものの,QOL の高い百寿者の割合は日常生活動作,認知機能,心の健康のすべてにおいて男性が女性に比べ多かった。 2. 百寿者数は西日本に多いものの,QOL の高い百寿者の割合に関して地域による有意な差は男女とも認められなかった。 3. ①日常生活動作の自立の関連要因:男性では,運動習慣あり,視力の保持,自然な目覚め,常食が食べられる,同居の家族がいるの 5 要因が,女性では,運動習慣あり,常食が食べられる,視力の保持,自然な目覚め,食欲あり,同居の家族がいる,転倒経験なしの 7 要因が日常生活動作の自立と有意な関係にあった。②認知機能の保持の関連要因:男性では,自然な目覚め,視力の保持,運動習慣あり,よく眠れている,常食が食べられるの 5 要因が,女性では,聴力の保持,自然な目覚め,視力の保持,食欲あり,同居の家族がいる,運動習慣ありの 6 要因が認知機能の保持と有意な関係にあった。③心の健康の維持の関連要因:男性では,視力の保持,運動習慣あり,よく眠れている,常食が食べられるの 4 要因が,女性では,視力の保持,食欲あり,運動習慣あり,1 日 3 回食事を食べる,同居の家族がいる,常食が食べられる,自然な目覚めの 7 要因が心の健康の維持と有意な関係にあった。結論 百寿者の日常生活動作の自立,認知機能の保持,心の健康の維持に共通して関連が認められた要因は,男性では運動習慣,身体機能としての視力,食事のかたさであり,女性では,運動習慣,身体機能としての視力,自然な目覚め,食欲,同居家族であった。これらの検討から,QOL の高い百寿者の特徴は,男性では,①運動習慣がある②身体機能としての視力が保持されている③普通のかたさの食事が食べられる,女性では①運動習慣がある②身体機能としての視力が保持されている③自分から定時に目覚める④食事を自らすすんで食べる(食欲がある),⑤同居の家族がいること,が明らかになった。これらの要因の維持が超高齢者の高い QOL の実現に関与している可能性が示唆された。