著者
西田 祐子
出版者
内陸アジア史学会
雑誌
内陸アジア史研究 (ISSN:09118993)
巻号頁・発行日
vol.29, pp.1-16, 2014-03-31 (Released:2017-10-10)

This article reviews "the migration of the four Tiele tribes (Uighur 回鶻, Qibi 契〓, Sijie 思結, and Hun 渾)" in the Wuzutian era. It is conventional wisdom that these nomads moved into the Hexi 河西 region together at the same time. This "migration" theory has been speculated upon based on the writings of Xin-Tangshu, Jiu-Tangshu 『旧唐書』, and Tang-huiyao 『唐会要』. In the previous article, the author already pointed out that the Xin-Tangshu Uighur Account 回鶻伝 cannot be used as a basis for historical consideration, and it is necessary to eliminate the biased context that has been introduced by Xin-Tangshu editors. Based on such conclusion, the author maintains that the "migration" context in Xin-Tangshu was obviously borrowed by the editors from previous accounts and cannot be supported by extant historical sources. The conclusion of this article helps us to avoid considering all Turkic nomads living in the Hexi region as a single group and individually analyzes the ways in which each population group interacted with the Tang Dynasty.
著者
石塚 譲 因野 要一 西岡 輝美 出雲 章久 川井 裕史 山田 英嗣 大谷 新太郎 入江 正和 上脇 昭範 庄 澄子 高倉 将士 西田 祐子 大石 武士 安田 亮 おおちやまくじら生産組合 猟友会能勢支部
出版者
大阪府立食とみどりの総合技術センター
雑誌
基盤研究(C)
巻号頁・発行日
2006

野生獣肉(ホンシュウジカ、イノシシ)成分は野生植生の影響を受けていたが、一般成分に捕獲時期の影響は少なかった。成分中では粗脂肪含量が家畜に比して少ないこと、イノシシ肉のα-Toc含量はブタ肉と同等であること、牛肉よりは酸化しやすいことが判った。利用先である西洋料理店は、年間を通じて野生獣肉を利用しており、肉利用にあたり品質や安全性を重視していること、購入価格が高いと考える店が多いことが判った。