著者
平康 博章 因野 要一 西村 和彦
出版者
低温生物工学会
雑誌
低温生物工学会誌 (ISSN:13407902)
巻号頁・発行日
vol.60, no.2, pp.73-77, 2014-10-15 (Released:2017-06-15)

Pulse combustion drying was used for dry preservation of lactic acid bacteria. An antioxidant i.e., 0.01% ascorbic acid or 1.0% glutathione was added to skimmed milk (5%) and trehalose (5%) to protect against desiccation of bacterial cells. The survival rate of dried lactic acid bacteria was > 90% on addition of the antioxidants, while addition of only skimmed milk and trehalose resulted in a 27% survival rate. Neither oxidized ascorbic acid nor glycine demonstrated this effect. Therefore, addition of an antioxidant to prevent peroxidation of the lipid membrane of microorganisms is effective in maintaining the viability of lactic acid bacteria subjected to pulse combustion drying. This the first study to achieve a sufficiently high survival rate of lactic acid bacteria in order to develop a microbiological agent using pulse combustion dryer.
著者
石塚 譲 因野 要一 西岡 輝美 出雲 章久 川井 裕史 山田 英嗣 大谷 新太郎 入江 正和 上脇 昭範 庄 澄子 高倉 将士 西田 祐子 大石 武士 安田 亮 おおちやまくじら生産組合 猟友会能勢支部
出版者
大阪府立食とみどりの総合技術センター
雑誌
基盤研究(C)
巻号頁・発行日
2006

野生獣肉(ホンシュウジカ、イノシシ)成分は野生植生の影響を受けていたが、一般成分に捕獲時期の影響は少なかった。成分中では粗脂肪含量が家畜に比して少ないこと、イノシシ肉のα-Toc含量はブタ肉と同等であること、牛肉よりは酸化しやすいことが判った。利用先である西洋料理店は、年間を通じて野生獣肉を利用しており、肉利用にあたり品質や安全性を重視していること、購入価格が高いと考える店が多いことが判った。