著者
土屋 守克 長田 浩平 荒川 浩 髙橋 誠一 亀井 優徳 松井 悠子 間藤 卓
出版者
公益社団法人 日本薬学会
雑誌
YAKUGAKU ZASSHI (ISSN:00316903)
巻号頁・発行日
vol.139, no.6, pp.939-953, 2019-06-01 (Released:2019-06-01)
参考文献数
18

The purpose of this study was to investigate the efficacy of two types of medication administration-assisting food. The subjects were 30 caregivers of children from one to eight years old hospitalized in the pediatrics unit of a university hospital, and 30 nurses caring for them. The caregivers gave medications to their children using two types of administration-assisting food, “chocolate” and “jelly”. A questionnaire was prepared to investigate the efficacy of the administration-assisting food, and the caregivers and nurses responded to the questionnaire after the medication was given. The questionnaire data included many positive responses regarding the administration-assisting food, demonstrating its efficacy. The caregivers of children aged ≥4 years responded that the “chocolate” type was more effective than the “jelly” type in administering medications. There also tended to be a positive opinion of the “chocolate” among the nurses of children aged ≥4 years. However, the opinion of the “chocolate” and “jelly” were equivalent among the nurses of children aged <4 years. The reasons for these results were thought to be that the children were at an age when their sense of taste was developing and changing, plus correlations with past experience of the food and differences in the properties of the administration-assisting food. Easiness of swallowing of administration-assisting foods may be important for children whose taste is underdeveloped. However, the taste of administration-assisting foods may be important for children with taste development. Selecting administration-assisting foods based on these factors may be useful for the smooth administration of medication.
著者
小野 裕美 髙橋 誠一 上田 華穂 徳井 沙帆 千賀 大輝 猿谷 倫史 安齋 勝人 園田 健一郎 安藤 陽児
出版者
一般社団法人 日本臨床救急医学会
雑誌
日本臨床救急医学会雑誌 (ISSN:13450581)
巻号頁・発行日
vol.26, no.4, pp.505-512, 2023-08-31 (Released:2023-08-31)
参考文献数
8

目的:病院派遣型救急ワークステーションの病院実習における実習指導体制の構築を図るため教育プログラムを改訂した。方法:病院実習の教育プログラム改訂前後において,実習担当者別に救急隊員の病院実習教育項目の実施数の変化や内容,また医師同乗出動の動画を使用した振り返りの有用性を検討した。結果:教育プログラム改訂後,担当者別では救命ICU看護師,認定看護師やフライトナースなど専門性の高い看護師の教育項目実施数に加えて,総実施数も増加した。医師同乗出動における動画を使用した振り返りでは,医師は救急隊の患者状態の評価や情報把握などについて高く評価していた。結論:教育プログラムの改訂によって,教育項目の総実施数の増加だけでなく,救急隊員の希望した救命ICUでの実施数の増加,また,医師同乗出動における動画を使用した振り返りにより,救急隊員の客観的な活動の把握が可能となり有用性が示唆された。
著者
土屋 守克 伊藤 幸太 髙橋 誠一 坂上 貴之 眞邉 一近
出版者
公益社団法人 日本看護科学学会
雑誌
日本看護科学会誌 (ISSN:02875330)
巻号頁・発行日
vol.41, pp.71-78, 2021 (Released:2021-07-20)
参考文献数
29

目的:フライトナースのプレホスピタル・ケアを対象として,撮影された動画のオプティカルフローから算出した活動量(以下,動画活動量)を測定した上で,熟練者と初心者の相違について比較するとともに,機械学習による分類性能について検討することを目的とした.本研究の結果が明らかとなれば,臨床における教育や業務の省力化,効率化が期待できる.方法:熟練者および初心者フライトナースのべ30名を対象とした.対象者は,胸部にウェアラブルカメラを装着した上で業務に従事した.熟練者と初心者の分類のために機械学習および線形判別分析を行い,分類性能を検証した.結果:動画活動量のエントロピーの中央値は,熟練者のフライトナースが有意に低値であった.各分析方法における分類性能(適合率,再現率,F1値)は,サポートベクターマシンとランダムフォレストが高かった.結論:動画活動量のエントロピーが熟練性の指標となり得ること,エントロピーの経時的変化に対して機械学習を適用することにより,高い分類性能を示すことが明らかとなった.
著者
土屋 守克 長田 浩平 荒川 浩 髙橋 誠一 亀井 優徳 松井 悠子 間藤 卓
出版者
公益社団法人 日本薬学会
雑誌
YAKUGAKU ZASSHI (ISSN:00316903)
巻号頁・発行日
pp.18-00152, (Released:2019-04-04)
参考文献数
18

The purpose of this study was to investigate the efficacy of two types of medication administration-assisting food. The subjects were 30 caregivers of children from one to eight years old hospitalized in the pediatrics unit of a university hospital, and 30 nurses caring for them. The caregivers gave medications to their children using two types of administration-assisting food, “chocolate” and “jelly.” A questionnaire was prepared to investigate the efficacy of the administration-assisting food, and the caregivers and nurses responded to the questionnaire after the medication was given. The questionnaire data included many positive responses regarding the administration-assisting food, demonstrating its efficacy. The caregivers of children aged ≥4 years responded that the “chocolate” type was more effective than the “jelly” type in administering medications. There also tended to be a positive opinion of the “chocolate” among the nurses of children aged ≥4 years. However, the opinion of the “chocolate” and “jelly” were equivalent among the nurses of children aged <4 years. The reasons for these results were thought to be that the children were at an age when their sense of taste was developing and changing, plus correlations with past experience of the food and differences in the properties of the administration-assisting food. Easiness of swallowing of administration-assisting foods may be important for children whose taste is underdeveloped. However, the taste of administration-assisting foods may be important for children with taste development. Selecting administration-assisting foods based on these factors may be useful for the smooth administration of medication.