著者
土屋 守克 長田 浩平 荒川 浩 髙橋 誠一 亀井 優徳 松井 悠子 間藤 卓
出版者
公益社団法人 日本薬学会
雑誌
YAKUGAKU ZASSHI (ISSN:00316903)
巻号頁・発行日
vol.139, no.6, pp.939-953, 2019-06-01 (Released:2019-06-01)
参考文献数
18

The purpose of this study was to investigate the efficacy of two types of medication administration-assisting food. The subjects were 30 caregivers of children from one to eight years old hospitalized in the pediatrics unit of a university hospital, and 30 nurses caring for them. The caregivers gave medications to their children using two types of administration-assisting food, “chocolate” and “jelly”. A questionnaire was prepared to investigate the efficacy of the administration-assisting food, and the caregivers and nurses responded to the questionnaire after the medication was given. The questionnaire data included many positive responses regarding the administration-assisting food, demonstrating its efficacy. The caregivers of children aged ≥4 years responded that the “chocolate” type was more effective than the “jelly” type in administering medications. There also tended to be a positive opinion of the “chocolate” among the nurses of children aged ≥4 years. However, the opinion of the “chocolate” and “jelly” were equivalent among the nurses of children aged <4 years. The reasons for these results were thought to be that the children were at an age when their sense of taste was developing and changing, plus correlations with past experience of the food and differences in the properties of the administration-assisting food. Easiness of swallowing of administration-assisting foods may be important for children whose taste is underdeveloped. However, the taste of administration-assisting foods may be important for children with taste development. Selecting administration-assisting foods based on these factors may be useful for the smooth administration of medication.
著者
土屋 守克 伊藤 幸太 髙橋 誠一 坂上 貴之 眞邉 一近
出版者
公益社団法人 日本看護科学学会
雑誌
日本看護科学会誌 (ISSN:02875330)
巻号頁・発行日
vol.41, pp.71-78, 2021 (Released:2021-07-20)
参考文献数
29

目的:フライトナースのプレホスピタル・ケアを対象として,撮影された動画のオプティカルフローから算出した活動量(以下,動画活動量)を測定した上で,熟練者と初心者の相違について比較するとともに,機械学習による分類性能について検討することを目的とした.本研究の結果が明らかとなれば,臨床における教育や業務の省力化,効率化が期待できる.方法:熟練者および初心者フライトナースのべ30名を対象とした.対象者は,胸部にウェアラブルカメラを装着した上で業務に従事した.熟練者と初心者の分類のために機械学習および線形判別分析を行い,分類性能を検証した.結果:動画活動量のエントロピーの中央値は,熟練者のフライトナースが有意に低値であった.各分析方法における分類性能(適合率,再現率,F1値)は,サポートベクターマシンとランダムフォレストが高かった.結論:動画活動量のエントロピーが熟練性の指標となり得ること,エントロピーの経時的変化に対して機械学習を適用することにより,高い分類性能を示すことが明らかとなった.
著者
中澤 弘子 土屋 守克 高橋 誠一 加藤 祐樹 神谷 円 吉村 将規
出版者
一般社団法人 日本環境感染学会
雑誌
日本環境感染学会誌 (ISSN:1882532X)
巻号頁・発行日
vol.32, no.1, pp.18-22, 2017-01-25 (Released:2017-03-06)
参考文献数
7

近年,人工呼吸器関連肺炎(VAP)の予防策の一つとして,気管チューブに付属した専用のポートから吸引する,カフ上部吸引(subglottic secretion drainage:SSD)の有効性が示されている.本研究では,気管挿管,気管切開を行った患者56名を対象とし,カフ上部から吸引される分泌物の有無の関連因子を検討した.結果,気管切開チューブを使用している患者の方が,気管内チューブを使用している患者に比べ,約5倍カフ上部から分泌物が吸引されやすい傾向にあることが明らかとなった.その要因として,「チューブ挿入部周囲の組織の構造および位置」,「気管チューブの構造」の2点が推察された.今後は,カフ上部吸引回数やカフ上部吸引のタイミング,吸引量などの因子を加えて検討を行い,サイレントアスピレーションの予防に努める必要がある.
著者
土屋 守克 長田 浩平 荒川 浩 髙橋 誠一 亀井 優徳 松井 悠子 間藤 卓
出版者
公益社団法人 日本薬学会
雑誌
YAKUGAKU ZASSHI (ISSN:00316903)
巻号頁・発行日
pp.18-00152, (Released:2019-04-04)
参考文献数
18

The purpose of this study was to investigate the efficacy of two types of medication administration-assisting food. The subjects were 30 caregivers of children from one to eight years old hospitalized in the pediatrics unit of a university hospital, and 30 nurses caring for them. The caregivers gave medications to their children using two types of administration-assisting food, “chocolate” and “jelly.” A questionnaire was prepared to investigate the efficacy of the administration-assisting food, and the caregivers and nurses responded to the questionnaire after the medication was given. The questionnaire data included many positive responses regarding the administration-assisting food, demonstrating its efficacy. The caregivers of children aged ≥4 years responded that the “chocolate” type was more effective than the “jelly” type in administering medications. There also tended to be a positive opinion of the “chocolate” among the nurses of children aged ≥4 years. However, the opinion of the “chocolate” and “jelly” were equivalent among the nurses of children aged <4 years. The reasons for these results were thought to be that the children were at an age when their sense of taste was developing and changing, plus correlations with past experience of the food and differences in the properties of the administration-assisting food. Easiness of swallowing of administration-assisting foods may be important for children whose taste is underdeveloped. However, the taste of administration-assisting foods may be important for children with taste development. Selecting administration-assisting foods based on these factors may be useful for the smooth administration of medication.