著者
平山 和次 松江 吉行 小牧 勇蔵
出版者
Japanese Society for Aquaculture Science
雑誌
水産増殖 (ISSN:03714217)
巻号頁・発行日
vol.8, no.2, pp.95-102, 1960-10-31 (Released:2010-03-10)
参考文献数
2

1) 恒温動物に対する麻痺毒として知られていたイソメ毒は, 魚貝類に経口的に与えた場合は無害であるが, 飼育水中に加えると飼育動物に強い麻痺作用が起こる。2) 飼育水中に加えたイソメ毒の毒性は, pHの値に大きく支配され, アルカリ域では毒性を示すが, 酸性域では殆んど無毒となる。3) イソメ毒はイソメの体表部組織中のみに含まれ, 他の部分には存在しない。4) イソメ毒はイソメの死後速かに体表にしみ出るが, 生時に分泌されるようなことはない。5) ゴカイ, イトメ, クロイトメなど他の多毛類中にはイソメ毒のような毒は検出されない。6) イソメ毒とフグ毒とを比較すると, 前者は恒温動物に対しても, 飼育水に加えた場合は魚貝類などの変温動物に対しても, 麻痺作用を示すが, 後者は相当量を飼育水中に加えても魚貝類に対しては麻痺作用を示さない。
著者
平山 和次 渡辺 剛志
出版者
日本水産學會
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.39, no.11, pp.1129-1133, 1973
被引用文献数
36

The nutritional effect of caked yeast still living and of dried marine yeast on the rotifer, <i>Brachionus plicatilis</i>, was examined.<br> Experiments were performed by culturing many individuals in many test tubes, each containing two individuals in the experimental medium. From daily counts of eggs laid and surviving individuals, time intervals from hatching to 50% survival and to peak of fecundity, net reproduction rate, intrinsic rate of population increase and mean generation time were estimated.<br> The results obtained are summarized as follows.<br> 1. Caked yeast still living, <i>Rhodotorula sp.</i> has less nutritional effect on the rotifer than that of the marine <i>Chlorella.</i> However, it seems to be somewhat effective as food for the rotifer.<br> 2. Dried marine yeast itself has little nutritional effect on the rotifer. However, aerobical decomposition can increase the nutritional effect to some extent.<br> 3. The marine yeast added to a diluted <i>Chlorella</i> suspension was very effective as supplementary food for the rotifer. Hence, yeast may be used most effectively as a sup-plementary food in the culture medium when sufficient phytoplankton can not be supplied to the rotifer.
著者
伊藤 史郎 川原 逸朗 青戸 泉 平山 和次
出版者
Japanese Society for Aquaculture Science
雑誌
水産増殖 (ISSN:03714217)
巻号頁・発行日
vol.42, no.2, pp.299-306, 1994-06-20 (Released:2010-03-09)
参考文献数
14

マナマコ (アオナマコ) Doliolaria幼生から稚ナマコへの変態促進に関する2, 3の実験を行い, 以下のような結果が得られた。1.ヤツマタモク, オオバモク, ヒジキ, ジョロモク, フクロノリなどの褐藻で, わずかに稚ナマコへの変態が促進されたが, 付着珪藻に比べるとその効果は極めて低かった。2.自然繁殖させた, いわゆる天然珪藻では, 稚ナマコへの変態がすみやかに進み, また, 付着珪藻の密度が高いほど, 稚ナマコへの変態が促進された。3.単離培養したAchnanthes biceps, Navicula ramosissima, Nitzschia sp.では, その密度にかかわりなく, ほとんど変態が促進されなかった。4.付着珪藻が変態促進効果を発揮するには, Doliolaria幼生との接触が必要であった。5.K+による変態促進効果は認められなかった。6.採苗時の, 付着板の設置方法は, 水槽底面に対して垂直に設置した方が水平に設置した場合よりも, 稚ナマコの付着数のバラツキが少なかった。
著者
高 炯範 北村 等 平山 和次
出版者
THE SESSILE ORGANISMS SOCIETY OF JAPAN
雑誌
Sessile Organisms (ISSN:13424181)
巻号頁・発行日
vol.13, no.1, pp.1-5, 1996-08-30 (Released:2009-10-09)
参考文献数
11
被引用文献数
1 1

Water-soluble substance extracted from the coralline alga, Corallina pilulifera have the effect of induction of larval metamorphosis on the sea urchins, Pseudocentrotus depressus and Anthocidaris crassispina.The chemical cue for larval metamorphosis of P. depressus in the solution was heat stable and remained active even if its treated with organic solvent. Concentration of the potassium in an active fraction was not so high to induce the larval metamorphosis. The cue could be other inorganic ions or organic substances.
著者
伊藤 史郎 川原 逸朗 平山 和次
出版者
Japanese Society for Aquaculture Science
雑誌
水産増殖 (ISSN:03714217)
巻号頁・発行日
vol.42, no.2, pp.287-297, 1994-06-20 (Released:2010-03-09)
参考文献数
14
被引用文献数
1

アオナマコおよびアカナマコ浮遊幼生のAuricularia後期幼生とDoliolaria幼生について, 稚ナマコへの変態に及ぼす水温と塩分の影響について検討した。さらに, 規模を拡大した実験として, 同一飼育群の浮遊幼生についてAuricularia後期幼生の割合が高まったときと, 発育がさらに進みDoliolaria幼生の割合が高まったときの2回採苗実験を行った。その結果, アオナマコおよびアカナマコともにDoliolaria幼生のほうがAuricularia後期幼生に比べ稚ナマコへの変態過程で, 低水温や低塩分の影響が受けにくく, さらに, 採苗時の水温や塩分の条件が同じ場合, Doliolaria幼生のほうがAuricularia後期幼生に比べて, 稚ナマコへすみやかに変態することが明らかとなった。これらのことから, 採苗はDoliolaria幼生の割合が高まった時点 (平均体長約500μm) で行うのが効果的であるといえる。
著者
李 正根 平山 和次
出版者
長崎大学水産学部
雑誌
長崎大学水産学部研究報告 (ISSN:05471427)
巻号頁・発行日
no.71, pp.p163-168, 1992-03
被引用文献数
1

The population growth of Noctiluca scintillans was investigated, using Tetraselmis tetrathelle as food, at salinities ranging from 8.5-34‰, food levels from 1×10³-8×10⁵ cells/ml and temperatues from 5-32℃. Under every experimental condition, ten to twenty Noctiluca were grown individually in 1 or 3ml of food suspensions for three to four days. The specific growth rates were obtained from the linear regression analysis of the population growth. Salinity: The specific growth rate was maximal at approximately 22‰, and decreased differentially with increasing or decreasing salinities. The lowest salinity for the minimal and continual growth was 14‰, but the sudden drop from 34‰ to 14‰ was lethal. Food Level: There was little growth at the food levels lower than 3×10⁴ cells/ml. At food levels between 3×10⁴ and 3×10⁵ cells/ml, the specific growth rate increased proportionally with increasing food levels. With further increases in food level, the rate increased asymptotically. The values of the specific growth rates were 0.03 (S. D; 0.16) at 3×104 cells/ml, 0.74 (S. D; 0.16) at 3×10⁵ cells/ml and 0.81 (S. D; 0.12) at 8×10⁵ cells/ml. Temperature: The specific growth rate was maximal around 23℃, and decreased differentially with increasing or decreasing temperatures. All Noctiluca died at 32℃ within a day. It grew at 5℃ normally but slowly.