著者
塩谷 直弘 星野 友紀
出版者
公益社団法人 日本食品科学工学会
雑誌
日本食品科学工学会誌 (ISSN:1341027X)
巻号頁・発行日
pp.NSKKK-D-23-00024, (Released:2023-05-31)

Dadachamame is the common name for edamame soybean [Glycine max L.(Merr.)] cultivars, ‘Shirayama’, ‘Kanro’ and ‘Oura’, which have been established in Tsuruoka city, Yamagata prefecture in northern Japan since the late Edo era. Dadachamame has a good taste and special aroma. Although it is known that the good taste of Dadachamame is caused by the higher levels of sucrose and free amino acids based on the comparative analysis of chemical components in the seeds of Dadachamame and other soybean cultivars, details on the genetic level are unclear. To understand the good taste of Dadachamame on the genetic level, in this study, we developed an F2 population derived from a cross between the Dadachamame cultivar ‘Shirayama’ and the soybean cultivar ‘Enrei’. In the early development stage, Shirayama seeds had about 2-fold higher accumulation levels of sucrose compared with Enrei seeds. Sucrose content and genotype of the F2 population suggested that the quantitative trait locus (QTL) for high sucrose accumulation is located on the long arm of chromosome 12. The genes responsible for determining the sweetness of Shirayama may be present on chromosome 12. Using the lines developed from crosses between Dadachamame and soybean cultivars in future studies, we will attempt to identify the genes responsible for QTL that control for the good taste in specific Dadachamame seeds, and discuss the mechanisms for determining the good taste of Dadachamame to improve the palatability of edamame. Furthermore, we have developed mutant edamame populations that can be used for edamame breeding. Since mutant soybean populations have already been developed, meticulous soybean breeding will be possible in the future for creating the desired characteristics for the final soybean products.
著者
鳥飼 和史 星野 友哉 永田 雅彦
出版者
日本獣医皮膚科学会
雑誌
獣医臨床皮膚科 (ISSN:13476416)
巻号頁・発行日
vol.28, no.1, pp.17-20, 2022 (Released:2022-03-12)
参考文献数
11

5ヶ月齢,メスのボルゾイの腹部に境界明瞭な淡紅色毛包性色素斑を左右対称性に認めた。病変部の組織生検により脂腺の増生とともに脈管拡張が観察された。臨床的および組織学的に病変は成長とともに消退し,再発はなかった。その病態として成長期内分泌系の関与を推察した。
著者
戸川 尚樹 大和田 尚孝 星野 友彦
出版者
日経BP社
雑誌
日経コンピュ-タ (ISSN:02854619)
巻号頁・発行日
no.582, pp.44-85, 2003-09-08
被引用文献数
3

「経営とITのかい離」、「個別最適の横行」、「システムの柔軟性の欠如」——。日本の情報化を阻む諸問題を解決する手段として、一部の企業・組織の注目を集めている手法がある。 その名も「エンタープライズ・アーキテクチャ(EA)」。EAは果たして企業情報システムの救世主になり得るのか、それとも単なる流行語の一つに過ぎないのか。
著者
星野 友
出版者
九州大学
雑誌
若手研究(B)
巻号頁・発行日
2011

本研究では、分子量・分子量分布・分子構造が限りなく均一なペプチド結合性の多官能性高分子(モノクローナルプラスチック抗体)を調製する方法を確立する事を目的とした。始めにリビングラジカル重合法により多官能性の高分子ライブラリーを調製し、標的ペプチドであるメリチンと相互作用する為に最低限必要な官能基の数および種類を特定した。次にアフィニテイー精製法によりメリチンと強く結合する構造を有する高分子のみを分離できる事を明らかにした。最後に、ブロック共重合体ライブラリーを調製し、メリチンと強く結合する配列を有する高分子を同定した。