著者
五島 義昭 青山 英樹 西沢 健治 柘植 治人
出版者
Japanese Society for Food Science and Technology
雑誌
日本食品工業学会誌 (ISSN:00290394)
巻号頁・発行日
vol.35, no.3, pp.147-153, 1988-03-15 (Released:2011-02-17)
参考文献数
17

PC粒の形態,主成分である澱粉の性質,および大気条件下で, 160~200℃に加熱した時の膨化機構等,以下の事項についてDC, WCと比較検討した. i)コーン粒のいくっかの種類より単離した澱粉粒子の比較, ii)粒構造の特性, iii)加熱中の膨化における粒の走査電子顕微鏡による観察. (1) PCより単離した澱粉粒子の性質は,アミロース含量が, DCのものより高いものの(約3%),糊化特性や糊化温度において, DCと類似した値を示した. PC種の特徴はむしろ穀粒の特異な構造にあると考えられた. (2) 膨化中のPC粒の走査電子顕微鏡による観察から,角質胚乳における澱粉は, 160℃以上で糊化し,空気の膨張によるはちの巣状の構造をつくることが明らかとなった.膨化した生成物において,膜のような薄いフィルムは,糊化,焼結した澱粉によりっくられた. (3) 膨化するコーン粒において,澱粉粒子は130~170℃の範囲で糊化し,糊化の程度は65~75%であった,PCの調製において,本質的に重要なことは,加熱中に内部蒸気圧に十分耐えることを可能とする外皮の性質にある.
著者
早川 享志 柘植 治人
出版者
Japanese Association for Dietary Fiber Research
雑誌
日本食物繊維研究会誌 (ISSN:13431994)
巻号頁・発行日
vol.3, no.2, pp.55-64, 1999-12-28 (Released:2011-02-23)
参考文献数
75
被引用文献数
3

There has been increasing reports concerning relationship between starch intake and bowel health. According to recent evidences, resistant starch(RS), a fraction of starch that survive digestion in the small intestine and reach large bowel, plays major roles in the health-promoting action of starch. In this review, we will describe some important physiological effects of RS including its historical background, formation and existence in food and functions in the large intestine. RS increased fecal mass, fecal water-holding capacity and cecal fermentation but decreased gastrointestinal transit time. Involvement of RS in lipid metabolism was also discussed. RS reduces glycemic index and improves glucose tolerance in rats. RS improves mineral availability through increased absorption in the large intestine. Some effects of RS on large intestinal defects were ascribed to fermentation products, short-chain fatty acids.
著者
三嶋 智之 伊佐 保香 柘植 治人
出版者
日本ビタミン学会
雑誌
ビタミン (ISSN:0006386X)
巻号頁・発行日
vol.84, no.7, pp.325-327, 2010-07-25
参考文献数
19