著者
菅野 和久 徳永 賢治 越智 正昭 宍野 宏治 村瀬 光春 佐伯 修一 武内 望 篠原 力雄 石黒 伊三雄
出版者
一般社団法人 日本臨床化学会
雑誌
臨床化学 (ISSN:03705633)
巻号頁・発行日
vol.22, no.3, pp.168-172, 1993-09-30 (Released:2012-11-27)
参考文献数
12
被引用文献数
3

糖尿病患者における合併症や易感染性の原因とその機序を解明する目的でphorbo-myristateacetate刺激時 (PMA) およびオプソニン化チモーザン刺激時 (OZ) の好中球活性酸素産生能を測定し, さらに血中糖化タンパク (HbA1c, フルクトサミン) 濃度との関連性を調べた。糖尿病患者はPMA, OZ両者ともに健常人と比較して好中球活性酸素産生能の低下傾向を示し, PMAではp<0.01で有意に低下した。また血中糖化タンパク濃度との相関性は認められなかったが, 空腹時血糖値とは負の相関性 (r=-0.500, p<0.05) を認めた。健常人血液へのグルコース添加実験で好中球活性酸素産生能は20から50mmol/lまでは有意 (p<0.05) に低下傾向を示した。以上より, 好中球活性産生能は高血糖状態を示す糖尿病患者で低下しており, 好中球機能障害の要因となることが示唆された。このことは, 糖尿病患者好中球に存在するreduced nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADPH) の減少が原因と考察した。
著者
石黒 伊三雄 池野 武行 稲川 悠子
出版者
岐阜薬科大学
雑誌
岐阜薬科大学紀要 (ISSN:04340094)
巻号頁・発行日
no.19, pp.13-22, 1969-11

The general nutrient component , distribution of fructose and glucose , pH, acidity and rotatory in commercial honey of 25 kinds were investigated and compared with the values in the natural honey. The general components (water, sugar, fat, protein and ash) were determined by quantitative method . Contents of fat , protein and ash were less , but sugar was obtained most content as a majority component in honey , though the values lower than natural honey were also found in several cases . The ratio of fructose and glucose were found to be 0.95 to 1.18. It seemed that fructose content was a little higher than glucose, maltose and sorbitol as abnormal components were identified from a few material by paper chromatography. Experiments not only general components but also pH, acidity and rotatory were effective that the honey is natural or not.
著者
石黒 伊三雄 池野 武行 稲川 悠子 イシグロ イサオ イケノ タケユキ イナガワ ユウコ Isao Ishiguro Takeyuki Ikeno Yuko Inagawa
雑誌
岐阜藥科大學紀要 = The annual proceedings of Gifu College of Pharmacy
巻号頁・発行日
vol.19, pp.13-22, 1969-11-30

The general nutrient component , distribution of fructose and glucose , pH, acidity and rotatory in commercial honey of 25 kinds were investigated and compared with the values in the natural honey. The general components (water, sugar, fat, protein and ash) were determined by quantitative method . Contents of fat , protein and ash were less , but sugar was obtained most content as a majority component in honey , though the values lower than natural honey were also found in several cases . The ratio of fructose and glucose were found to be 0.95 to 1.18. It seemed that fructose content was a little higher than glucose, maltose and sorbitol as abnormal components were identified from a few material by paper chromatography. Experiments not only general components but also pH, acidity and rotatory were effective that the honey is natural or not.
著者
伊藤 寛 堀内 格 成瀬 博昭 坂上 充志 本多 英邦 長村 洋一 西田 圭志 石黒 伊三雄 山崎 雅彦
出版者
一般社団法人日本消化器外科学会
雑誌
日本消化器外科学会雑誌 (ISSN:03869768)
巻号頁・発行日
vol.21, no.8, 1988-08-01

N-acetylneuraminic acid(以下NANA)はαおよびβ-globulin分画の糖蛋白質に含まれ,急性炎症,悪性腫瘍などで上昇するといわれている.その上昇に関与する蛋白質の性状は異なることが推測されることから大腸癌症例における詳細な糖蛋白質の動態の追跡を目的として,糖鎖末端にgalactose(以下GP)およびNANA-galactose(以下NGP)を有する糖蛋白質の定量を試みたので報告する.