著者
川島 由次 仲田 正 高橋 宏 KAWASHIMA Yoshitsugu NAKADA Tadashi TAKAHASHI Hiroshi 琉球大学農学部畜産学科 Department of Animal Science College of Agriculture University of the Ryukyus
出版者
南方資源利用技術研究会
雑誌
南方資源利用技術研究会誌 = Journal of the society tropical resources technologists (ISSN:09129588)
巻号頁・発行日
vol.1, no.1, pp.13-22, 1985-03-30

カビバラは南米原産の草食性げっ歯類である.その体長は100~130cm,体高が50~60cm,体重は40~60kgにも達し,げっ歯類では最大の種である.消化器系の特徴は,歯の形態が植物食によく適応し,盲腸の発達がきわめてよいことである.妊娠期間は約150日間,産子数は平均5頭で,出産は2年間で3回可能である,乳頭数は5対が基本数である.カピバラの繁殖率はウシと比較して約6倍高い値が得られている.本種は早熟なので1年半でと殺が可能である.1日増体量は54g,枝肉歩どまりは51%なので,その産肉効率をウシと比べると3.4倍高い値を示している.肉は焼き肉が美味であるが,ソーセージ類・燻製品などにも加工されている.皮革は水にぬれて乾いても堅くならない特色をもっている.カピバラは穀類に依存しないで,ホテイアオイや湿地性の植物で飼育可能な省エネルギー動物であり,将来の有望な食肉資源である.The capybara is a South American herbivorous rodent. It is the largest living rodent, as the length of the head and body, the body height and the body weight are 100-130 cm, 50-60 cm and 40-60 kg, respectively. As the characteristics of the digestive sysem, it is found that the dentition is specially suited to grind the feed and the cecum shows a marked development The duration of pregnancy averages about 130 days. The size of litter averages 5 youngs. Three parturitions for two years in a capybara are possible. There are five pairs of ventral mammae. The capybara is about six times as efficient as the cattle in its productive performance. It reaches early at sexual maturity, and the early maturity makes it possible to slaughter within 1.5 years. It achieves a growth rate of about 54g per day. Carcass yield is 51%. A comparison of the productive efficiency of the capybara and the cattle has shown that the capybara is 3.4 times as efficient as the cattle. The meat has a good taste and is used for the production of sausages and smoked meat. As its hide has the property of stretching in one direction only, and is, therefore, much sought after by leather makers. The capybara feeds mainly on grasses and sometimes eats aquatic plants such as the water hyacinth. It appears that the capybara may become an indigenous source of meat, which enables to be produced at comparatively low costs because it does not eat grains.
著者
平良 昭 金城 正吉 仲村 毅 島袋 勝 浮島 明進 森川 豊 外間 政吉 屋嘉 宗松 新垣 昌光 石川 雅弘 亀山 朝幸 文吉 康昭 TAIRA Akira KINJYO Masayoshi NAKAMURA Tsuyoshi SHIMABUKURO Masaru UKISHIMA Meishin MORIKAWA Yutaka HOKAMA Seikichi YAKA Soumatsu ARAKAKI Masamitsu ISHTKAWA Masahiro KAMEYAMA Tomoyuki MATAYOSHI Yasuaki オリオンビール名護工場 Orion Breweries LTD
出版者
南方資源利用技術研究会
雑誌
南方資源利用技術研究会誌 = Journal of the society tropical resources technologists (ISSN:09129588)
巻号頁・発行日
vol.4, no.1, pp.61-65, 1988-03-30

ビール製造工程における各香気成分の変化について調べ,次のような結果が得られた.(1)発酵工程における高級アルコール及び酢酸エチル量の変化を調べた結果,高級アルコール及び酢酸エチルは発酵初期から生成がみられた.とくにイソアミルアルコールの生成が量的に多く,発酵7日目で約50ppmであった。(2)発酵液中のn-プロピルアルコール,イソブチルアルコール及び酢酸エチル生成屋は、約10~20ppmの範囲であった.(3)各銘柄の市販ビール中の低沸点香気成分の組成は,各銘柄のビール間で異なっていることがわかった.(4)発酵液中のDMS量は,発酵4日目で最大値となり,以後発酵の進行とともに減少した.(5)各銘柄の市販ビール中のDMS量は,約30~60ppbの範囲内にあり,各銘柄間に大きな差異はなかった.(6)製品ビール中には酢酸イソアミル,n-カプリン酸エチル,n-カプリル酸エチル,ラウリン酸エチル,フェニル酢酸エチル,フェニルエチルアルコール,ミリスチン酸エチル及びパルミチン酸エチル等の中高沸点香気成分が同定された.Changes in aroma components during the brewing process were observed by a gas chromatog raphic method. The results were as follows; (1) Higher alcohols and ethyl acetate were produced at the beginning of the fermentation. Especially,i-amylalcohol was produced during fermentation, in the largest amount among aroma components, reaching 50 ppm after 7day. (2) Ethyl acetate,i-buthylalcohol and n-propylalcohol were produced to a level of approximately 10~20 ppm during fermentation. (3) Analyis of low-boiling point aroma components in commercial beer revealed that there were much difference in contents and the rate of the components among the brands tested. (4) The amount of dimethylsulfide reached the maximum after 4 days and then decreased with the progress of the fermentation. (5) Analysis of dimethylsulfide for commercial beer revealed that there were no differences in the amount formed among the brands tested, ranging from 30 ppb to 60 ppb. (6) The middle and high-boiling point aroma components such as isoamylacetate, ethyl caprate, ethyl laurate, phenylethyl alcohol, ethyl phenylacetate, ethyl myristate and ethyl palmitate were identified in the commercial beer.
著者
今田 有美 小野寺 健一 直木 秀夫 安元 健 Imada Yumi Onodera Kenichi Naoki Hideo Yasumoto Takeshi 科学技術振興機構沖縄県地域結集型共同研究事業 Okinawa Prefecture Collaboration of Regional Entities for the Advancement of Technological Excellence Japan Science and Technology Agency
出版者
南方資源利用技術研究会
雑誌
南方資源利用技術研究会誌 = Journal of the society tropical resources technologists (ISSN:09129588)
巻号頁・発行日
vol.22, no.1, pp.13-16, 2006-10-01

沖縄産の水産資源の機能性素材としての利用を目的に、血圧調節機能と深く関わるACE阻害活性を調べた。オキナワモズク、オキナワモズク盤状体、ヒジキ、アナアオサ、クビレズタ、ヒメシャコガイのペプシン分解物について試験をしたところ、いずれにおいてもACE阻害活性が認められた。今回、最も強い活性を示したのは、沖縄での陸上培養が可能なオキナワモズク盤状体であった。これら沖縄産水産資源を、健康機能を有する素材として広く利用していくことが期待される。