著者
土屋 隆英
出版者
調理科学研究会
雑誌
調理科学
巻号頁・発行日
vol.21, no.3, pp.159-166, 1988
被引用文献数
2
著者
神沢 信行 土屋 隆英
出版者
一般社団法人 日本質量分析学会
雑誌
Journal of the Mass Spectrometry Society of Japan (ISSN:13408097)
巻号頁・発行日
vol.51, no.1, pp.85-90, 2003 (Released:2007-10-16)
参考文献数
12
被引用文献数
2 2

The sensitive plant, Mimosa pudica L. closes the leaves and hangs the petiole down when stimulated by touch or heat treatment. This bending of the petiole is caused by rapid shrinking of the lower side of motor organs called the pulvinus. MRI technique indicates that the water in the main pulvinus transfers from the flexor to the extensor during the rapid bending. The actin cytoskeleton in the motor cells plays in important role in the petiole bending. The actin molecules in Mimosa pudica L. is heavily tyrosine-phosphorylated. The bending of Mimosa pudica L. is correlated with reduced actin phosphorylation in the pulvinus.
著者
土屋 隆英
出版者
日本水産學會
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.66, no.5, pp.789-790, 2000-09-15
著者
田原 康玄 植木 章三 伊藤 美香 渡部 智美 菅 忠明 平岡 芳信 中島 滋 土屋 隆英
出版者
公益社団法人 日本食品科学工学会
雑誌
日本食品科学工学会誌 (ISSN:1341027X)
巻号頁・発行日
vol.45, no.2, pp.93-99, 1998-02-15 (Released:2009-05-26)
参考文献数
7
被引用文献数
1 4

新鮮なマアジ,メイタガレイ,シロギス,ハマグリ,アカガイ及びホタテガイの貝柱を材料とし,温風乾燥や遠赤外線加熱乾燥,マイクロ波減圧乾燥によるEPA・DHAの割合に及ぼす影響を検討した.乾燥により,試料の水分量は経時的に減少し,それに伴い単位重量当たりの脂質量が増加した.しかし,脂質中のEPAやDHAの割合は変化しなかったため,干物は生鮮品に比べて単位重量あたりのEPAやDHAが多く,これらを効率よく摂取できる機能性食品であると考えられた.