著者
高野 信也 荒牧 元 岡村 由美子 信貴 宏治
出版者
耳鼻咽喉科臨床学会
雑誌
耳鼻咽喉科臨床 (ISSN:00326313)
巻号頁・発行日
vol.89, no.12, pp.1487-1491, 1996-12-01 (Released:2011-11-04)
参考文献数
11

The association between the symptoms of various conditions was investigated in patients first presenting with a sore throat (n=613) and pain when swallowing (n=109).This study was performed at the Department of Otorhinolaryngology of the Tokyo Women's Medical College Daini Hospital.1) Many patients with lesions of the palatine tonsils complained of a sore throat.2) Lesions of the nasopharynx were detected in 4.6% of those patients presenting with a sore throat.3) Many patients with lesions involving the lateral pharyngeal wall complained of pain when swallowing.4) Many patients with lesions of the epiglottis or when pyriform fossa complained of pain when swallowing.5) Some patients with cancer of the thoracic esophagus complained of pain when swallowing.6) When a patient presents with a complaint of pain when swallowing, the site of the pain and its association with food intake should be fully clarified by a careful history.
著者
岡村 由美子
出版者
耳鼻咽喉科臨床学会
雑誌
耳鼻咽喉科臨床. 補冊 = Practica otologica. Suppl. (ISSN:09121870)
巻号頁・発行日
vol.98, pp.49-51, 1998-05-25
参考文献数
3
被引用文献数
1

Sai-rei-to is believed to have steroid-like properties, and is often used to reduce the amount of steroids prescribed to patients. In facial nerve paralysis, steroids are often used to reduce the amount of edema in the area of the damaged nerve. We have noted Sai-rei-to's steroid-like properties, and thus investigated whether recovery from facial nerve paralysis can be expedited when this drug is used in combination with steroid during periods when the dosage of the steroid is being reduced. Moreover, we administered Sai-rei-to to those patients unable to receive steroids due to complications in order to assess whether it can produce effects similar to steroids.<BR>In patients with facial nerve paralysis, we provided a regular intravenous drip and administered the steroids orally, and then used Tsumura Sai-rei-to in combination during those periods of steroid reduction. This regimen increased the rate of improvement from the paralysis. We also gave Saireito to patients suffering from steroid-related complications during the course of their treatment, and observed remarkable improvements thereafter.
著者
原 知子 安藤 真美 伊藤 知子 井上 吉世 大塚 憲一 大野 佳美 岡村 由美 白砂 尋士 高村 仁知 武智 多与理 露口 小百合 中原 満子 中平 真由巳 西池 珠子 林 淑美 深見 良子 藤村 浩嗣 松井 正枝 的場 輝佳 水野 千恵 村上 恵 山下 貴稔 湯川 夏子 渡辺 健市
出版者
公益社団法人 日本食品科学工学会
雑誌
日本食品科学工学会誌 (ISSN:1341027X)
巻号頁・発行日
vol.51, no.1, pp.23-27, 2004-01-15 (Released:2009-02-19)
参考文献数
20
被引用文献数
3 1

酸価1∼4.5の段階的に劣化度が異なる劣化油1,2,3を用いて,揚げ玉,まいたけの天ぷら,コロッケを調製し,揚げ物および揚げ油の官能評価による風味とPCテスターによる極性化合物量の関係について検討した.1.新鮮油,劣化油1,2,3の4種の劣化程度の異なる油及びそれらで調製された製品の風味に有意差が認められた.これら4種の油は酸価,粘度,極性化合物量が段階的に異なるもので,揚げ玉,まいたけの天ぷら,油自体の風味の評価結果は,これらの要素と対応した.新鮮油,劣化油1,2,3の順に風味評価は低下したが,劣化油1から極性化合物量15%の劣化油2の間で低下が顕著であった.また,劣化が進行した油において官能評価ではその違いが認め難くなる傾向にあった.コロッケでは油の劣化による風味評価の低下は小さかった.2.揚げ玉やまいたけの天ぷらでは極性化合物15%程度まで,コロッケでは,25%程度まで風味評価のよい揚げ物を調製できた.3.極性化合物量15%以上で風味評価が低下するとともに風味の劣化度合いを弁別し難くなる傾向があったことから,栄養的にも嗜好的にも,揚げ油の極性化合物量を15%以下で管理するのが適当であると考えられた.