著者
上西 朋子 宮嶋 祐佳 牛腸 ヒロミ
出版者
実践女子大学
雑誌
実践女子大学生活科学部紀要 (ISSN:13413244)
巻号頁・発行日
no.52, pp.103-108, 2015-03

When clothes have been washed, they retain various fragrances. Recently, addition of fragrances to the softeners has been commercialized. Also, fragrance additive agents are being sold separately to meet the consumers' tastes. In the present study, these two kinds of commercialized fragrances were examined in terms of their odor characteristics and time of retention. The measurements were performed with a Shimadzu odor characterization apparatus. The radar charts with 10 poles to characteristic fragrances showed characteristics among the soften fragrances and a similarity for fragrance additive agents. The odor index, which corresponds to the strength of mixed odor as sensed by human sensitivity, was retained over 24 hours at the 25~15 levels.
著者
小見山 二郎 橋場 浩子 牛腸 ヒロミ 仲西 正
出版者
日本海水学会
雑誌
日本海水学会誌 (ISSN:03694550)
巻号頁・発行日
vol.58, no.4, pp.404-412, 2004 (Released:2013-02-19)
参考文献数
33
被引用文献数
5

ナイロン中の酸性染料の拡散挙動の解析のためにつくった二元収着拡散理論を, 加熱調理時の大根中の食塩の拡散挙動の解析に適用した.このために, 98℃ で簡便に一次元拡散のプロファイルを測定する実験方法を考えた.大根の軸方向の拡散プロファイルとして, 典型的な分配型とラングミュアー型の二元機構に対応するパターンを得た.このプロファイルから, フィックの拡散係数が極大を示すことが導かれ, さらにこの結果を解析して, 大根中の食塩の熱力学的拡散係数は, 2.1×10-5cm2s-1で沸騰水中のそれの約1/3であること, ラングミュアー型の結合定数は4.0×102kg/molであることを示した.この手法そのものと, 食材の調理に応用する場合の拡がりと問題点について議論した.
著者
橋場 浩子 牛腸 ヒロミ 小見山 二郎
出版者
一般社団法人 日本調理科学会
雑誌
日本調理科学会誌 (ISSN:13411535)
巻号頁・発行日
vol.48, no.1, pp.26-30, 2015 (Released:2015-03-06)
参考文献数
15

豚ロースブロック肉中の食塩の拡散挙動を調べた結果,大根,凝固卵白,豚肉,ジャガイモ中の食塩の拡散に比べ食塩が浸透しにくいという結果が得られた。そこで,浸透がしやすい豚ロースミンチ肉を調製し,SEM観察を行った。ミンチ肉の筋線維が破壊されており,拡散プロファイルは他の食材のそれに近づいた。二元収着拡散理論を適用して,NaClのラングミュアー型および分配型の熱力学的拡散係数,DT(L)とDT(p)を求めたところ,ミンチ肉はブロック肉の約2倍大きいことがわかった。これらの結果に基づいて,ミンチ肉とブロック肉の感覚に及ぼすミンチの影響を官能評価により比較した。これら2種の豚ロース肉の官能評価の結果,2点識別法ではミンチ肉はブロック肉に比べて,有意に色が明るく,塩味が強く,軟らかかった(p<0.01)。これらの結果は色度測定,塩分測定,テクスチャー測定の結果に対応していた。2点嗜好法では,軟らかさに対する好ましさでミンチ肉が有意に好まれた(p<0.01)。以上の結果から,組織構造が煮物の味やおいしさに関与することが示唆された。
著者
牛腸 ヒロミ 恒川 弥子 上西 朋子 稲垣 サナエ
出版者
実践女子大学
雑誌
実践女子大学生活科学部紀要 = Bulletin of Jissen Women's University Faculty of Human Life Sciences (ISSN:13413244)
巻号頁・発行日
vol.54, pp.57-60, 2017-03-10

The efficiencies of the detergency of seven commercial detergents were measured by the standard method of detergency measurement. It was found that the efficiency was determined solely by the total concentration of the surfactants contained in respective detergents, e. g., LAS, AE, fatty acid salt and others.
著者
上西 朋子 宮嶋 祐佳 牛腸 ヒロミ
出版者
実践女子大学
雑誌
実践女子大学生活科学部紀要 = Bulletin of Jissen Women's University Faculty of Human Life Sciences (ISSN:13413244)
巻号頁・発行日
vol.52, pp.103-108, 2015-03-31

When clothes have been washed, they retain various fragrances. Recently, addition of fragrances to the softeners has been commercialized. Also, fragrance additive agents are being sold separately to meet the consumers’ tastes. In the present study, these two kinds of commercialized fragrances were examined in terms of their odor characteristics and time of retention. The measurements were performed with a Shimadzu odor characterization apparatus. The radar charts with 10 poles to characteristic fragrances showed characteristics among the soften fragrances and a similarity for fragrance additive agents. The odor index, which corresponds to the strength of mixed odor as sensed by human sensitivity, was retained over 24 hours at the 25~15 levels.