著者
四本 裕子
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.33, no.2, pp.97-98, 2021-04-20 (Released:2021-04-23)
著者
佐藤 隆夫
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.33, no.4, pp.179-181, 2021-10-20 (Released:2021-10-29)
参考文献数
2
著者
北岡 明佳
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.34, no.3, pp.79-80, 2022-07-20 (Released:2022-07-25)
参考文献数
6
著者
華園 力
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.30, no.4, pp.171-178, 2018 (Released:2018-10-25)
参考文献数
36
著者
五味 裕章
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.34, no.3, pp.81-83, 2022-07-20 (Released:2022-07-25)
参考文献数
4
著者
岡田 和也 一川 誠
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.33, no.3, pp.117-138, 2021-07-20 (Released:2021-07-27)
参考文献数
23

In order to examine how the color of containers affect the taste intensities of drinks, participants evaluated the intensities of four basic tastes for various solutions, which was supplied with a colored container. Also, they evaluated subjective matching between colors and tastes. Analyses for the evaluated intensities of tastes showed that colors of container affect the tastes of drinks; bitterness was emphasized with black and green containers; sourness was emphasized with yellow container; saltiness was emphasized with pink container; sweetness reduced with black, blue, and green containers. We found that yellow container would emphasize the sourness for which participants evaluated as strongly matched with yellow while black, blue and green containers reduce the sweetness for which participants evaluated as negatively matched with those colors. These results suggest that the effects of color of container on taste intensities for inner drinks depend on the subjective matching between the color and taste.
著者
吉村 浩一
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.20, no.1, pp.1-7, 2008 (Released:2019-04-19)
被引用文献数
4
著者
光廣 可奈子 渡邊 伸行 北岡 明佳
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.35, no.4, pp.135-145, 2023-10-20 (Released:2023-10-25)
参考文献数
21

In this study, we examined the effect of the duration of exposure on three facial evaluations: beauty, likability, and attractiveness of the whole face and facial parts (eyes, nose, and mouth). Participants were randomly assigned to four groups of different exposure duration conditions: 20-ms, 100-ms, 1000-ms, or without a time limit, and were asked to rate the beauty, likability, and attractiveness of the whole face and facial parts (eyes, nose, and mouth) on a 7-point scale. The results showed that all three evaluations of the whole face or facial parts were constant over exposure durations, while differences in likability among the stimulus emerged as the exposure duration was prolonged. We also analyzed the temporal changes in the contribution of facial parts to the three evaluations of the whole face with the data obtained in the same experiment. As a result, the eyes made a high contribution to all three evaluations of the whole face, and the mouth contributed to the likability and attractiveness of the whole face. These results suggest that facial beauty, likability, and attractiveness might be processed differently.

5 0 0 0 OA 眼光学の基礎

著者
魚里 博
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.1, no.1, pp.20-31, 1989 (Released:2019-04-19)
著者
後藤 和宏
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.34, no.4, pp.98-104, 2022-10-20 (Released:2022-10-26)
参考文献数
29
著者
温 文
出版者
日本視覚学会
雑誌
VISION (ISSN:09171142)
巻号頁・発行日
vol.35, no.2, pp.62-67, 2023-04-20 (Released:2023-04-25)
参考文献数
20

技術の発展により,バーチャルリアリティやアシストロボットなどの装置を用いて人間の身体能力が向上し,拡張する研究が注目されている.特に身体が不自由な人や,運動障害を持つ人のためのアシストやリハビリテーション手法の開発が進んでいる.本講演では,バーチャルリアリティやアシストロボットを利用するユーザの運動主体感に焦点を当て,身体拡張が運動主体感に与える影響を調べた研究を紹介する.身体拡張を行うと,自分の行動と異なる感覚入力を受けるため,運動主体感が低下してしまうことが多いが,身体運動のパフォーマンスに対してポジティブな介入を行った場合には,運動主体感を向上させ,身体表象の更新を促進できることが示されている.さらに,運動主体感に着目したリハビリ装置の提案や,人間の認知特徴を踏まえたシステム設計に関する研究も紹介する.