著者
皆川 泰代 山本 淳一 青木 義満 檀 一平太 太田 真理子
出版者
慶應義塾大学
雑誌
基盤研究(S)
巻号頁・発行日
2019-06-26

本研究は自閉スペクトラム症(ASD)を主とする発達障害のリスクを持つ乳児と定型発達児を対象として,新生児期,月齢3ヶ月時期から3,4歳までの脳機能,知覚・認知機能,運動機能を縦断的に計測するコホート研究である。特に言語コミュニケーションに障害を持つASDリスク児と定型児の発達過程を比較することで,言語やコミュニケーション能力の獲得における脳,認知,運動の機能発達の関係性,発達障害を予測する生理学的,行動学的因子の2点を解明する。これまでの研究で非定型発達の脳機能結合特性等を明らかにする等,成果をあげたが,本研究は,貴重な本リスク児コホートを継続追加し,より詳細な検討を行うための研究である。
著者
枝窪 美波 南 裕子 原田 楓子 久徳 康史 檀 一平太
出版者
日本感性工学会
雑誌
日本感性工学会論文誌 (ISSN:18845258)
巻号頁・発行日
vol.19, no.1, pp.19-27, 2020 (Released:2020-02-28)
参考文献数
37

A market where the cooking is enjoyed as experiential consumption is being roared. Enjoyment eventually improves quality of life (QOL) via elevated positive feeling. Analogously, it is meaningful to elucidate the cooking-related factors that uplift feeling to enrich the eating habits. In this research, we tried to establish a questionnaire that measures the factors to represent uplifted feelings associated with cooking. First, a qualitative pilot survey was conducted. 104 items related to the uplifted feeling by cooking were collected. Then, 600 participants answered online-questionnaire to quantitatively evaluate the degree of uplifted feelings for each item. Exploratory factor analyses revealed that the items were classified into seven factors: special feeling, cooking characteristics, physical wellness, crowding, amount and stability, rationality, and appearance. Internal consistency for each factor was satisfactory. High convergent validity was indicated based on correlational analyses. These together indicated the factors are adequate to measure uplifted feeling regrading cooking.