著者
江間 三恵子
出版者
日本食生活学会
雑誌
日本食生活学会誌 (ISSN:13469770)
巻号頁・発行日
vol.23, no.4, pp.247-258, 2013-03-30 (Released:2013-04-30)
参考文献数
34

In this paper, the beast, chicken and egg types as food during the Edo period were evaluated. Our results are summarized as follows:1) The habit was used to eat salted whale meat in the juice from December in Edo period.2) Deer meat and seal meat were made dry and were salted foods.3) The meats of whales and birds were salted foods, and were kept in one year. And then they were used as special event foods.4) The meat ball and soup were used with rice and vegetables, and used as a side dish.5) Wild boar meat and deer meat were cooked in their juice in a pot in winter time as “Botan Nabe” (boiled boar food) and “Momizi Nabe” (boiled deer meat food) .6) As for eating roasted meat, a person in Edo period ate dog, rabbit, otter, deer, etc. They also ate boiled swan and crane chicken.7) “Senba cooking” (fisherman cooked food) and roast bird were also ate by the general population.8) Eggs were used rice, called rice gruel, the porridge of rice and vegetables etc. It was used for dishes with juices, cooked food and steamed and broiled foods.

言及状況

外部データベース (DOI)

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江戸時代に肉屋は薬食いとして、商売しています。 俳句では薬食いは冬の季語として扱われ、庶民の生活の一部です。 焼き鳥屋専業ではありませんが、料理屋ではツグミ、ヒバリ、スズメなどが料理して提供されています。 次のところで江戸時代の肉食研究の記事を確認ください。 https://www.jstage.jst.go.jp/article/jisdh/23/4/23_247/_pd ...

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@RINKAISITATAR @s_iwamuro 規模が違いますが参考になるのではと思われます。 https://t.co/M4YzZ5aadf おまけですが、江戸時代の料理本から鳥獣肉の食文化を推測した論文もありました。当時の料理本にはやたら鳥の種類が記載されているらしく、どうやら野鳥を食っていたように思われます。養鶏ですが、具体的な数字で直接
@tonton_marineko https://t.co/EFLdQciwnI 読みやすいほうがいいと思ったんだが(笑) 明治以前の肉食文化なんて盛んに研究されてるよ。 猪肉→山くじら、牡丹 鹿肉→もみじ って江戸時代の隠語が残ってるよ。
@SatoshiMasutani 江戸時代における獣鳥肉類および卵類の食文化 https://t.co/VZiIo8CvT1
@tagamimp @tomoe_0ct3 @kaohito_kotobuk どうぞー https://t.co/CQEDaLBwQG
@tagamimp @kaohito_kotobuk @さがみのくに@sagaminokuni001さんが論文をアップしてくれましたよ~ https://t.co/0s93fFOBgH …
@tomoe_0ct3 @enterprise_az @tagamimp 論文も見つけましたよw https://t.co/CQEDaLBwQG
また下層ほど菜食に近かったというのは果たして本当か?という疑問もあります。 江戸時代の農村部では野禽を獲るだけでなく家禽として鶏を飼うことは割と行われていましたし、雑穀だけで蛋白質やカルシウムを補っていたとする主張には疑問があります。 まあ参考。 https://t.co/SB9R0cVdeN
これは今読んで面白かったです https://t.co/QfpvFCnoJM

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