著者
夏原 由博 中西 康介 藤岡 康弘 山本 充孝 金尾 滋史 天野 一葉 李 美花 片山 直樹
出版者
一般社団法人 日本生態学会
雑誌
日本生態学会誌 (ISSN:00215007)
巻号頁・発行日
vol.70, no.3, pp.231, 2020 (Released:2020-12-24)
参考文献数
47

本研究ではサギ類を水田の生物多様性の指標と位置づけ、環境保全型稲作によるサギ類の個体数増加の効果を検証することを目的とした。滋賀県野洲市、高島市、愛知県豊田市のそれぞれで、慣行農法による稲作水田と特別栽培または有機栽培の水田を選び、2014年から2016年まで昼行性サギ類(アオサギ、ダイサギ、チュウサギ、コサギ)の個体数とその主要な餌となる魚類、オタマジャクシの個体数をトラップおよびすくい取りによって調査した。また、滋賀県で取り組まれている堰上式魚道の効果を検証するために、2016年に野洲で魚道水田と魚道の設置されていない水田の比較を行った。サギ類個体数と魚類個体数は慣行水田と比較して有機水田で多く、オタマジャクシ個体数は農法による差が認められなかった。有機水田は慣行水田で行われている輪作をしないことや農薬不使用のため魚類(主にドジョウ類)の個体数が多いことがサギ類を増加させたと考えられた。魚道の設置は魚類個体数を増加させ、ダイサギとチュウサギの個体数を有意に増加させたがアオサギは差が認められなかった。アオサギは稚魚より大きな餌を好むためと考えられた。また、オタマジャクシ個体数は魚道水田で少なかったが、カエルが魚類のいる水田を避けて産卵するか、卵やオタマジャクシが魚に捕食されたと考えられた。
著者
中島 経夫 藤岡 康弘 前畑 政善 大塚 泰介 藤本 勝行 長田 智生 佐藤 智之 山田 康幸 濱口 浩之 木戸 裕子 遠藤 真樹
出版者
The Japanese Society of Limnology
雑誌
陸水学雑誌 (ISSN:00215104)
巻号頁・発行日
vol.62, no.3, pp.261-270, 2001
被引用文献数
5

1998年3月から2000年11月にかけて,琵琶湖南湖周辺の10市町村の琵琶湖岸,内湖,河川,水路,池など879地点を調査し,16科42属55種(亜種を含む)の魚類を採集した。オイカワ,カワムツA型,カワムツB型,タモロコ,カマツカ,ギンブナ,アユ,トウヨシノボリなどの在来種は多くの調査地点に分布していた。一方,外来種のブルーギルやオオクチバスも多くの調査地点で採集された。分布パターンを魚種で分類するためにクラスター分析を行った結果,AからDの4つのクラスターが不明瞭ながら認められ,分布パターンと地形との間に関係が認められた。オイカワやカマツカに代表されるクラスターAとタイリクバラタナゴやメダカに代表されるクラスターBの多くは,デルタ帯,扇状地帯に広く分布するが,カワムツA型やタモロコに代表されるクラスターBの一部はデルタ帯に分布しない。その一方で,カワムツB型に代表されるクラスターCは丘陵地に分布し,ブルーギル(クラスターD)はデルタ帯に分布していた。タモロコやカワムツA型などクラスターBの一部の魚種はブルーギルの影響を強く受けているものと思われた。
著者
亀甲 武志 根本 守仁 伴 修平 三枝 仁 澤田 宣雄 石崎 大介 中橋 富久 寺本 憲之 藤岡 康弘
出版者
Japanese Society for Aquaculture Science
雑誌
水産増殖 (ISSN:03714217)
巻号頁・発行日
vol.61, no.3, pp.303-309, 2013-09-20 (Released:2015-04-02)
参考文献数
43
被引用文献数
2

水田を利用したホンモロコ Gnathopogon caerulescens の初期育成の可能性を検討するため,2009年と2011年にホンモロコ孵化仔魚を滋賀県内の水田(合計6筆)に 1 m2 あたり20個体から80個体の密度で放流し,中干し時までの成長と生残を調査した。水田へ放流後19~25日間で,15.2~21.9 mm まで成長し,天然下や飼育下での成長よりも早く,生残率は23.1~43.9%であった。以上の結果から,水田はホンモロコの初期育成の場として有効であると考えられた。
著者
亀甲 武志 岡本 晴夫 氏家 宗二 石崎 大介 臼杵 崇広 根本 守仁 三枝 仁 甲斐 嘉晃 藤岡 康弘
出版者
日本魚類学会
雑誌
魚類学雑誌 (ISSN:00215090)
巻号頁・発行日
vol.61, no.1, pp.1-8, 2014-04-25 (Released:2016-05-22)
参考文献数
24
被引用文献数
1

To clarify the reproductive ecology of the endangered cyprinid Honmoroko, Gnathopogon caerulescens, endemic to Lake Biwa, the occurrence of eggs in inlets, sex ratio and monthly changes in gonad somatic indices (GSI) were investigated in the Nishinoko lagoon, adjacent to Lake Biwa, from March to May, 2012. Eggs of Honmoroko were found on gravel and vegetation in two inlets, suggesting that not only the reed zone of Lake Biwa and its lagoons but also inlets of the lagoons are important spawning habitats of that species. The sex ratios of individuals collected in the two inlets were more malebiased (11.2–32.1 : 1) than that in the reed zone of the lagoon (1.5–2.7 : 1). The GSI of males gradually decreased as the breeding season progressed, those of females not showing any significant statistical changes, except for individuals collected around the reed zone and inlet in April. It was concluded that males remain in inlets and the reed zone during spawning, whereas females migrate to the inlets only for spawning, subsequently returning to the reed zone until the next spawning session.
著者
藤岡 康弘
出版者
公益社団法人 日本水産学会
雑誌
日本水産学会誌 (ISSN:00215392)
巻号頁・発行日
vol.53, no.2, pp.253-260, 1987 (Released:2008-02-29)
参考文献数
22
被引用文献数
2 3

Parr-smolt transformation, growth rate, maturity and appearance or disappearance of red spots on the body were observed in juvenile biwa salmon Oncorhynchus rhodurus indigenous to Lake Biwa, reared in pond for eighteen months, and compared with those of amago salmon reared under the same conditions. Biwa salmon transformed from juvenile parr to silvery smolt in underyearling June to July (standard length 7.5-8.0cm), and 60-80% remained as smolt till yearling autumn, Smolts of amago salmon appeared mainly in underyearling September to yearling March, and all of them transformed back to parr or silvery parr by yearling May. Most of the smolt of biwa salmon, unlike those of amago and masu salmon, did not show complete silvering of body color or intense blackening at outer extremities of dosal fin. Growth after smolt transformation in biwa salmon was slower than that of amago salmon, though there was no significant difference between the juveniles of biwa and amago salmon in underyearling April to May. Almost all of the amago salmon matured in yearling autumn, wherease only a part of the biwa salmon males matured at the same time. Red spots appeared on body of almost all of the amago salmon, and the number and density increased with growth. On the contrary, those of biwa salmon decreased during smolt transformation, though a few red spots existed at parr stage. Thus biwa salmon differed from amago salmon in several characteristics during smoltification.