著者
于 亜
出版者
The Human Geographical Society of Japan
雑誌
人文地理 (ISSN:00187216)
巻号頁・発行日
vol.57, no.4, pp.396-413, 2005-08-28 (Released:2009-04-28)
参考文献数
33
被引用文献数
2 2

Every traditional society has its own particular regional food culture. The dumplings examined in this article are one example. In northern China, the dumpling has played an important role in food culture, not only materially but also spiritually. Dumplings even have meaning as ceremonial foods, and they form one of the chief elements of traditional food culture. Due to the liberal reform policies carried out in the 1980s, the Chinese economy has developed remarkably, and daily life, especially the food culture of the Chinese people, has changed radically. The aim of this paper is to examine the changing nature of the traditional food culture by focusing on the dumpling, and also to examine the changing meaning and function of the dumpling itself.The region discussed in this paper is Shandong in the lower Yellow River valley. The present state of dumpling food culture was investigated in seven districts within this region. In each district I distributed questionnaires, interviewed local people, and consulted historical records concerning food culture.The Shandong region is the birthplace of the dumpling and we can trace the historical development of it by using local documents. People consume dumplings in various settings, not only in daily life, but on formal occasions as well. The latter category includes annual celebrations and ceremonial events such as weddings, funerals, ancestor-worship rituals, and coming-of-age ceremonies. People still recognize dumplings as a vital dish. Moreover, on formal occasions, the opportunity for consumption, the reason for consumption, the place of consumption, and the group preparing the dumplings differs from place to place. Thus, the dumpling in Shandong is a daily food staple made out of wheat, and, at the same time, is a part of the local food culture that is valued socially and ritually.Since every local area has its own natural environment and historical and social background, types of dumplings differ by locality. However, people's respect for the dumpling is universal. By observing variations in the form of dumplings and by interviewing cooks, it becomes clear that knowledge about dumplings-their different types, forms, and functions-is a sort of folk wisdom that has spread widely.
著者
于 亜
出版者
大手前大学
雑誌
大手前大学論集 = Otemae Journal (ISSN:1882644X)
巻号頁・発行日
no.20, pp.1-17, 2021-03-31

中国東北地方の黒龍江省の大部分は、山東省、河北省、河南省などの華北農村からの移住者によって清代以降に開拓された。本研究では、主に1950~60年代における黒龍江省に移住した山東移住者の食文化についてその継承と変容に注目したい。中華人民共和国建国後、黒龍江省の本格的な開拓から70年が経過し、世代交代が進む中、出身県や母村への帰属意識は希薄になってきている。食文化からみると、母村の食習慣が維持されながらも、移住地の食習慣を取り入れていることがうかがえる。加えて、改革開放の1980年代以降の社会変動は、中国のそれまでの伝統的な食文化に大きな影響を与えた。現在、移住者世代および彼らの子孫の食生活にどのような変化がみられるのか、また彼らにとって伝統食はどのような存在であるのか、その地域に表出している食文化の要素を観察しながら、餃子を事例として、文化地理学的視点から黒龍江省に移住した山東移住者および彼らの子孫の食文化の継承と変容を明らかにすることが本稿の目的である。
著者
于 亜 高橋 正明
出版者
大手前女子大学
雑誌
大手前女子大学論集 (ISSN:02859785)
巻号頁・発行日
no.30, pp.105-128, 1997
著者
野間 晴雄 森 隆男 高橋 誠一 木庭 元晴 伊東 理 荒武 賢一朗 岡 絵理子 永瀬 克己 朴 賛弼 中俣 均 平井 松午 山田 誠 山元 貴継 西岡 尚也 矢嶋 巌 松井 幸一 于 亜 チャン アイン トゥアン グエン ティ ハータイン チャン ティ マイ・ホア 水田 憲志 吉田 雄介 水谷 彰伸 元田 茂光 安原 美帆 堀内 千加 斎藤 鮎子 舟越 寿尚 茶谷 まりえ 林 泰寛 後藤 さとみ 海老原 翔太
出版者
関西大学
雑誌
基盤研究(A)
巻号頁・発行日
2010-04-01

東アジア世界に位置する歴史的地域としての東シナ海,日本海,黄海・渤海・中国東北地方,広義の琉球・ベトナム,朝鮮半島の5つの部分地域として,環東シナ海,環日本海沿岸域の相互の交流,衝突,融合,分立などを広義の文化交渉の実体としてとらえる。それが表象された「かたち」である建築,集落,土地システム,技術体系,信仰や儀礼,食文化等を,地理学,民俗建築学,歴史学・民俗学の学際的研究組織で,総合的かつ複眼的に研究することをめざす。いずれも,双方向の交流の実体と,その立地や分布を規定する環境的な側面が歴史生態として明らかになった。今後はこの視点を適用した論集や地域誌の刊行をめざしたい。