著者
増田 真実 岡嶋 克典
出版者
一般社団法人電子情報通信学会
雑誌
電子情報通信学会技術研究報告. HIP, ヒューマン情報処理 (ISSN:09135685)
巻号頁・発行日
vol.111, no.283, pp.57-62, 2011-11-03

食体験は味覚だけでなく,視聴覚を含む様々な感覚を動員して行われる.本研究では,咀嚼音が食感に与える影響について実験的に検討した.咀嚼タイミング検知システムを用いて,実験前にあらかじめ録音した咀嚼音を被験者の咀嚼タイミングに合わせて呈示した.カステラ,かまぼこ,キャラメルコーン,グミ,たくあん,パイの実,マシュマロの7種いずれかを咀嚼している際に,せんべいか団子かのどちらかの咀嚼音が呈示された.評価食感は硬さ,液分率(食品が含む液体分の割合)の2種で,呈示咀嚼音による変化の度合いを9段階尺度で被験者に評価してもらった.その結果,せんべいの咀嚼音は硬さ感を増して液分率を小さく知覚させるが,団子の咀嚼音は硬さ感を減少させて液分率を大きく知覚させる傾向があることが示された.また被験者は,咀嚼行動によって生じる快度も評価した.その結果,団子の咀嚼音呈示時に快度が減少する傾向があることが示された.
著者
奥田 紫乃 荒金 美幸 竹村 明久 岡嶋 克典
出版者
日本官能評価学会
雑誌
日本官能評価学会誌 (ISSN:1342906X)
巻号頁・発行日
vol.19, no.2, pp.99-105, 2015-10-15 (Released:2016-10-15)
参考文献数
13
被引用文献数
1

To understand the multimodal effects of soft drink color and flavor on the predicted palatability and taste, we prepared six differently colored water in individual plastic bottles: yellow, orange, red, purple, blue, and green, by dissolving artificial colorants with mineral water. We also used four types of essence: lemon, apple, strawberry, and mint. Each essence was placed on a smelling-strip on the underside of the bottle cap. In the visual experiment, subjects observed one of the colored waters without any olfactory cues. In the olfactory experiment, they observed non-colored water and smelled the underside of the cap. In the visual-olfactory experiment, they observed one of the colored waters while smelling an essence. Subjects evaluated the predicted palatability, sweetness, sourness, and bitterness in each experiment. As a result, palatability was higher for the yellow color with lemon flavor, and red color with strawberry flavor. In addition, the contribution ratios of flavor to color were 1.24 for palatability, 4.61 for sweetness, 1.91 for sourness, and 1.98 for bitterness.
著者
鈴木 敬明 易 強 櫻川 智史 田村 久恵 岡嶋 克典
出版者
一般社団法人 照明学会
雑誌
照明学会 全国大会講演論文集
巻号頁・発行日
vol.35, pp.101, 2002

若年者が適切な高齢者水晶体擬似フィルタ(以下、フィルタ)を装着した際の刺激色による反応時間の変化を測定し、色による反応時間の違いが高齢者と同じになるかどうかを比較·評価した。20代がフィルタを装着しないの場合、刺激色による反応時間の差が100ms程度であるのに対し、60代は20代と比べて全体的に反応時間が遅く、特に灰色と青色の刺激に対して他の色より200ms程度反応時間が遅くなる傾向が見られた。また、20代がフィルタを装着した場合には、灰色と青色の刺激に対して他の色より200ms程度反応時間が遅くなるという、60代と同様の傾向が得られた。
著者
岡嶋 克典 山下 亮 高瀬 正典
出版者
日本色彩学会
雑誌
日本色彩学会誌 (ISSN:03899357)
巻号頁・発行日
vol.22, pp.16-17, 1998-05-01
参考文献数
2
被引用文献数
4
著者
岩田 三千子 岡嶋 克典 氏家 弘裕
出版者
一般社団法人 照明学会
雑誌
照明学会誌 (ISSN:00192341)
巻号頁・発行日
vol.85, no.5, pp.352-359, 2001-05-01 (Released:2011-07-19)
参考文献数
19
被引用文献数
4 7

We measured contrast sensitivity function in the vision of young and aged observers under combinations of four different illuminance levels (1, 10, 100, and 1000 lx) and three different color temperatures (3000, 5000, and 6700K). We found that (i) no systematic difference appeared across color temperatures, (ii) the sensitivity was relatively worse in aged observers at higher spatial frequencies when the illuminance was high and at all spatial frequencies examined when the illuminance was low, and (iii) the deterioration cannot be explained only by the equality of retinal effective illuminance. These results suggest that the contrast sensitivity function can be used as the basis of lighting design for different visual tasks.
著者
上田 純也 増田 真実 岡嶋 克典
出版者
一般社団法人 映像情報メディア学会
雑誌
映像情報メディア学会年次大会講演予稿集 2014 (ISSN:13431846)
巻号頁・発行日
pp.22-4-1_-_22-4-2_, 2014-09-01 (Released:2017-05-24)

We developed an AR system for drinks witch enables to measure crossmodal effects of vision and sound on taste and texture of drinks, and conducted psychophysical experiments. The results showed that appearance and sound affect taste and texture of drinks, suggesting that our system can control the taste of drinks.
著者
岡嶋 克典
出版者
一般社団法人 映像情報メディア学会
雑誌
映像情報メディア学会誌 (ISSN:13426907)
巻号頁・発行日
vol.58, no.4, pp.484-489, 2004-04-01 (Released:2011-03-14)
参考文献数
7
著者
瀬川 かおり 岡嶋 克典 三浦 弘雅 新井 正敏
出版者
一般社団法人電子情報通信学会
雑誌
電子情報通信学会技術研究報告. PRMU, パターン認識・メディア理解 (ISSN:09135685)
巻号頁・発行日
vol.111, no.499, pp.19-24, 2012-03-22

本研究では,メータ(基準刺激)と奥行きが異なる位置に付加刺激を呈示し,そのときの付加刺激の見え方について測定した.メータを注視しているときに奥行きが異なる面に呈示された数字の正答率について輝度レベルおよび呈示時間の影響について調べた(実験1).その結果,500ms以上の呈示時間であれば正答率は視距離の違いに依らず,視認性は維持されることが示された.次に,基準刺激と付加刺激の奥行き順序の知覚について調べた(実験2).その結果,付加刺激の奥行順序の知覚は基準刺激の輝度レベルに依存することが示された.